Nauka konačno otkrila hoćete li se udebljati ako jedete kasno navečer

Mnogi vjeruju da su obroci kasno navečer pogubni za metabolizam te povećavaju rizik od pretilosti.

Međutim, nova studija objavljena u British Journal of Nutrition, britanskom časopisu za nutricionizam, nije pronašla nikakvu vezu između kasne večere i pretilosti.

Prijašnje su studije tvrdile da vrijeme obroka utiče na metaboličke procese. Ali istraživači na King’s Collegeu u Londinu da večera između 8 i 10 navečer ne nosi ništa veći rizik od pretilosti nego da jedete između 2 i 6 popodne.

Nauačnici su proučavali prehrambene navike 768 manje djece stare od 4 do 10 godina i 862 nešto starije djece između 11 i 18 godina. Istraživanje je posmatralo vrstu namirnica i vrijeme unosa kao i spol, visinu i težinu ispitanika.

Naučnici nisu pronašli nikakvu povezanost između vremena obroka i rizika od pretilosti. Osim toga, uvidjeli su da se razina energije kod djece uopšte ne razlikuje s obzirom na to u koje su vrijeme večerali.

Iako su djevojčice između 11 i 18 godina koje su večerale ranije unosile nešto više ugljikohidrata, razlika je bila premala da utiče na opšte rezultate. Isti je zaključak i za dječake od 4 do 10 godina koji su jeli više bjelančevina.

Naučnici ipak kažu da će biti potrebna dodatna istraživanja kako bi se do kraja razumjela veza između vremena uzimanja obroka i rizika od prekomjerne težine. Ali zasad izgleda da su preporuke o tome da ne treba kasno jesti, neutemeljene.

Istraživači se ipak suzdržavaju od konačnih zaključaka jer u ovom istraživanju nije se uzelo u obzir koliko djeca spavaju te što i kada jedu za doručak i ručak te koliko se kreću. Ali kakao je najavljen nastavak istraživanja, uskoro bismo mogli dobiti i finalne zaključke.

 

Jutarnji list