Naučnica koja proučava Covid-19: Nisam vidjela pametniji virus

Ona je poručila da, nakon otkrića iz ovog naučnog rada, svi treba da se naviknemo na maske i distancu.

Srbijanska naučnica Isidora Stanković, doktorand biomedicinskih nauka koja radi i usavršava se u SAD, objavila je nalaze važnog naučnog rada

koji praktično pokazuje na koji način virus Covid-19 napada organizam.

Iz tih nalaza, kako Stanković navodi, proizilazi nekoliko važnih zaključaka, ali dva su prelomna – “bit će izuzetno teško napraviti antiviralne lijekove za Covid,

a da sam virus nije mogao biti napravljen u labaratoji”.

 

– Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće… Nisam skoro vidjela pametniji virus – navela je na svom Facebook profilu Isidora Stanković,

doktorantkinja biomedicinskih nauka “Weill Cornell Medicine” u Njujorku, prenosi “Blic”.

Ona je poručila da, nakon otkrića iz ovog naučnog rada, svi treba da se naviknemo na maske i distancu.

Kako je navela, riječ je o “najznačajnijem radu koji objašnjava kako Covid-19 efektivno inficira čoveka”. Rezultati su nevjerovatni, naglasila je.

Ivana je, inače, porijeklom iz Niša, a živi i radi u Njujorku, u “Weill Cornell Medicine”, visokoj školi medicinskih nauka u ovom gradu.

Kako je navela i u objavi koju ispod možete pročitati u cjelosti, bavi se izučavanjem RNK.

– Ono što je pomenuti rad otkrio, govori o tome da Covid nije „neprijatelj“ koji koristi jednostavnu strategiju.

Dok ostali virusi imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina, Covid ima tri načina da istovremeno uništi naše proteine. Prognoze za pravljenje lijekova,

upravo iz tog razloga, nisu nimalo optimistične – zaključila je.

 

Upravo izašao (po mom mišljenju) najznačajniji rad koji nam objašnjava kako COVID19 efektivno inficira čoveka. Rezultati su neverovatni:

Primarni način kako naš imuni sistem detektuje strano telo su proteini interferoni. Kada virus inficira naš organizam, interferoni se stvaraju i poput policajca signaliziraju našem imunom sistemu da aktivira ostale odbrambene mehanizme. Istraživanja su pokazala da najteže slučajeve koronavirusa karakteriše potpuni gubitak interferona i otud nemogućnost imunog sistema da reaguje.

Proteini su osnovna jedinica naših ćelija – svi proteini u našem organizmu (pa i interferoni) nastaju od našeg RNK koji nastaje konverzijom našeg DNK. Virusi odavno napadaju naš RNK tokom infekcije na razne načine: poliovirusi sprečavaju translaciju našeg RNK u proteine, citomegalovirusi sprečavaju prenos naših proteina kroz ćelije, virus gripa (influenza) sprečava ključne modifikacije RNK. Sve ove virusne strategije su poznate i za njih postoje manje-više uspešne terapije koje targetiraju ove funkcije.

Po čemu se COVID19 razlikuje? Pa, za razliku od ostalih, koji imaju jedan način na koji targetiraju stvaranje proteina…COVID ima 3 načina da istovremeno uništi naše proteine, tj. u ovom slučaju naše interferone. Ovo istraživanje s Caltech-a pokazuje da COVID19 sprečava sintezu interferona, policajaca našeg imunog sistema, tako što sprečava i modifikacije RNK i translaciju RNK u proteine i prenos proteina kroz ćelije ISTOVREMENO. Ovo rezultira gubitkom interferona i na kraju doprinosi tome da naš imuni sistem ne zna da je virus u organizmu i ne može da odgovori.

Šta ovo prosto znači? Laički rečeno, većina virusa targetira naš imuni sistem strategijom A, B ili C (na slici), što olakšava pravljenje terapija protiv njih – COVID19 koristi sve 3 strategije istovremeno, zbog čega će pravljenje antiviralnih lekova za prevenciju infekcije biti jako otežano (skoro nemoguće?). Kao neko ko izučava RNK, ovo je potpuno fascinatno otkriće…nisam skoro videla pametniji virus. Ovo i apsolutno dokazuje da je virus produkt evolucije, a ne “napravljen u laboratoriji” – nikakva tehnologija za RNK modifikovanje ne bi mogla da proizvede ova 3 rezultata istovremeno.