Napala sam na zeta, ali nakon što mi je objasnio izvinula sam mu se…

Kćerka mi je ali je ZASLUŽILA …  Baš sam se razočarala u rođenu kćerku. Odgajala sam je da poštuje muža, poštuje starije, poštuje roditelje svog muža… pogotovo svekrvu jer ako sa svekrvom nema dobar odnos nema sreće u braku.

Imam sina i moja snaja mi nikada ni jednu riječ nije rekla kojom bi me uvrijedila, a onda mi se desi ovo. Kćerka mi se udala prije mjesec dana i već 3 puta me zvala na telefon, plače i govori kako je muž maltretira.

Danas sam mu zaprijetila, a onda mi je otvorio oči. Nazvala sam je odmah i sve joj po spisku PIP… Svekrva se mora poštovati!!! Barem je to moje mišljenje…

Izvor: Biscani.net

 

ZATEGNUTI odnosi s roditeljima bračnog partnera neiscrpna su tema komedija, ali kad do njih dođe u stvarnom životu, nikome nije do smijeha. “Svekrva nam se godinama miješala u brak”, kaže Reena iz Indije. “Često bih se zbog toga istresla na muža jer nisam mogla na nju. Činilo se da je on stalno između dvije vatre, da mora birati hoće li biti dobar suprug ili dobar sin.”

Zašto se neki roditelji miješaju u brak svoje djece? Jasenka, koju smo citirali u uvodu, navodi jedan mogući razlog. Ona kaže: “Možda im je teško gledati kako netko mlad i neiskusan preuzima veliku odgovornost da se brine za njihovog sina ili kćer.” Reenin suprug Dilip navodi drugi mogući razlog. On objašnjava: “Roditelji su othranili dijete i žrtvovali se za njega, a sada imaju osjećaj da su izgurani iz njegovog života. Možda su iskreno zabrinuti jer smatraju da njihov sin ili kći nemaju dovoljno životnog iskustva koje je potrebno za sretan brak.”

Iskreno rečeno, bračni parovi ponekad sami “pozovu” roditelje da im se miješaju u život. To dobro prikazuje primjer Michaela i Leanne, bračnog para iz Australije. Michael kaže: “Leanna je odrasla u obitelji u kojoj su svi bili jako bliski te su otvoreno razgovarali o svemu. Nakon što smo se vjenčali, sa svojim je ocem znala razgovarati o odlukama koje smo zapravo morali donijeti ona i ja. Bez daljnjega, njen je otac vrlo razborit čovjek, ali povrijedilo me to što je za savjet pitala njega umjesto da razgovara sa mnom.”

Očito je da odnosi s roditeljima mogu dovesti do problema u braku. Događa li se to i vama? Kako se slažete s roditeljima svoga bračnog partnera i kako se on slaže s vašim roditeljima? Spomenut ćemo dva problema koji se mogu pojaviti. Isto tako navest ćemo kako biste se mogli postaviti u takvim situacijama.

Čini se da je vaš bračni partner previše vezan za svoje roditelje. Luis iz Španjolske kaže: “Moja je žena smatrala da bi na neki način izdala svoje roditelje ako ne bismo živjeli blizu njih. S druge strane bilo joj je veliko opterećenje to što su moji roditelji dolazili gotovo svaki dan kad nam se rodio sin. Zbog te smo se situacije često prepirali.”

Roditelji se stalno miješaju u brak i daju savjete koje niste tražili. “Muž i ja prvih smo sedam godina braka živjeli s njegovom obitelji”, kaže Nelya iz Kazahstana. “Njegovoj se obitelji nije sviđalo kako odgajamo djecu ni kako ja kuham i čistim. Zato je stalno dolazilo do svađa. Razgovarala sam o tome s mužem i svekrvom, ali je poslije toga bilo još gore.”

Mnoge nesuglasice s roditeljima mogu se izbjeći ili ublažiti ako nastojite razumjeti njihove poticaje. Osim toga važno je ne dopustiti da takve nesuglasice naruše odnos između vas i vašega bračnog partnera. U vezi s time Jasenka kaže: “Ponekad smo muž i ja prilično žučno raspravljali o našim roditeljima. Oboje smo brzo uvidjeli da onog drugog možemo jako povrijediti ako ističemo mane njegovih roditelja, pa smo to koristili kao oružje. No s vremenom smo prestali tako postupati. Naučili smo rješavati probleme, a ne optuživati jedno drugo. Zahvaljujući tome postali smo puno bliskiji.”