Najnovije laži o koroni: Držanje daha, čaj, sladoled, bijeli luk i još ponešto

Epidemiju koronavirusa zadnjih sedmica u stopu prati i epidemija lažnih vijesti. Osim širenja panike, tu su i česte lažne vijesti o stvarima koje liječe i sprečavaju zarazu koronavirusom.

Po internetu se proširila vijest da vrućina ubija korona virus, pa se svima “preporučuje da borave na suncu i piju vruće napitke”. Poruka je objavljena s potpisom UNICEF-a, koji ju je demantirao. Informacija je bila ‘podebljana’ i tvrdnjom da se izbjegava sladoled i ostala hladna hrana, jer to pomaže u sprečavanju zaraze. UNICEF je i to demantirao.

Virus uđe u usta, voda ga ulijeva u jednjak i želudac

– Boravak na zraku i na suncu se preporučuje, ako nema oko vas ljudi, ali ako boravite na suncu samo da biste izbjegli ulazak virusa u vaše tijelo, ta je metoda totalno neefikasna – objavili su iz UNICEF-a.

Tu je i neizbježni bijeli luk. Svako malo se na Facebooku pojavi informacija da bijeli luk sprečava zarazu koronavirusom, što je čista laž. Bijeli luk naime ima određena antimikrobna svojstva, ali nema nijednog jedinog dokaza da pomaže za koronavirus. Odnosno, nema dokaza za nijednu namirnicu na svijetu da vam može pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Zadnjih dana se proširila i ova poruka: “Pijte nekoliko gutljaja vode svakih 15 minuta. Zašto? Čak i ako virus uđe u usta, voda ga ulijeva u jednjak i želudac. Jednom kad je tamo, kiselina u vašem želucu će ga ubiti. Ako ne pijete dovoljno vode, virus može probiti kroz vaše dišne putove i ući u pluća”

Profesorica Trudie Lang sa Sveučilišta u Oxfordu kaže da ne postoji “biološki mehanizam” koji bi podržao ideju da respiratorni virus jednostavno možete oprati u stomak i ubiti. Infekcija poput koronavirusa ulazi u tijelo putem dišnih puteva dok osoba udiše. Virus može ući i na usta, ali čak i neprestana konzumacija vode ne može vas spasiti od zaraze. No, bez obzira na to, pitka voda i zadržavanje hidriranosti uglavnom su dobar medicinski savjet, zaključuje.

Tu je još jedan hit među lažnim vijestima, vjerovatno ste ga dobili na Viber, a riječ je o ‘kućnom testu’ u kojem trebate zadržati dah duže od deset sekundi i ako vam to uspije bez kašlja, nelagode, zagušenja i napetosti, znači da u plućima nema cistične fibroze, što u osnovi znači da nema infekcije.

Taj test je najobičnija glupost i teška laž, jer nema znanstvenog dokaza za tvrdnju da zadržavanje daha 10 sekundi ukazuje na to da su pluća zdrava. Ne postoji ni potpora za impliciranu tvrdnju da je COVID-19 jedini razlog zbog kojega neko ne može držite dah 10 sekundi, odnosno da je uzrok tome plućna fibroza uzrokovana virusom.

Sve ove iste lažne informacije se šire po cijelom svijetu, nema države u kojoj se sve navedene stvari nisu proširile društvenim mrežama, tako da će ih vjerovatno biti još.

Voda svakih 15 sekundi, vrućina, sunce

Lažna vijest koja se trenutno širi u državama u kojima je proglašen karantin, kao što je na primjer Francuska, glasi otprilike ovako: “proglasili su karantin i niko ne smije izaći iz kuće jer taje tačne brojke o zaraženima”.

Ukoliko ovih dana dobijete takvu poruku, izbrišite je i nemojte je proslijeđivati dalje. Svaka poruka koja počinje sa “rekla mi je dobra prijateljica čija majka radi u KBC-u; prijatelj od najboljog prijatelja koji je visokopozicioniran u Vladi…” je lažna.

Osim “visokopozicioniranih izvora”, da ponovimo da bijeli luk, topli napici, voda svakih 15 sekundi, vrućina, sunce i slično ne mogu spriječiti da se zarazite koronavirusom. Sve što vam stiže preko messengera, WhatsAppa ili Vibera vrlo vjerovatno je lažna informacija.

Izvor BHDijaspora.net