Muškarcu s Paga koji je bacio djecu s balkona Vrhovni sud potvrdio presudu.

Josipu Rođaku (55) koji je s prvom kata kuće u Pagu bacio svoje četvero djece Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 30 godina.

Osim toga, optuženik je izrečen i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja koje će se provoditi u zatvoru.

Podsjetimo, u veljači 2019. godine muškarac je s prvim kata bacio svoje četvero djece u dobi 3, 5, 7 i 8 godina. U jutarnjem je satima uzeo jedno po jedno dijete iz kreveta u kojima su spavali.

Bacio ih je s terase ispred ulaznih vrata stana s visine od gotovo pet metara na betonskom podlogu u dvorištu je sve četvero djece tjelesno ozlijeđeno.

Jedno dijete je zadovoljavajuće teške i po život opasno sljedeće, a jedno dijete teške ozljede. Smrt djece izbjegnuta je samo stjecajem sretnih okolnosti, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.

Otegotnim je sud smatrao dosadašnju osuđivanost zbog kaznenog djela povrede djetetovih prava.

Olakotnim je cijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje bitno smanjeno ubrojivost koje nije skriveno.

– Utvrđen je psihoorganski sindrom uzrokovan organskim čimbenicima (oštećenje moždanih funkcija) zbog čega optužitelj ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i

oscilacije u psihičkom stanju. Narušeno mu je i fizičko zdravstveno stanje. Kaznena djela ostala su u pokušaju – piše u priopćenju.

Ukupnost društvenih uzroka ovog tragičnog događaja također je uzeta u obzir. Oni su, dijelovi, pozicionirani i unutar funkcioniranja sustava socijalne skrbi koje je očito trebalo poboljšati.

Obitelj je bio pod tretmanom Centra za socijalnu skrb od 2012. godine, zaključujući da je roditeljima potreban savjetodavni rad u odgoju njihove maloljetne djece.

To se ostvarivalo isključivo povremenim odlascima u obitelji.

Protiv drugostupanjske presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske dopuštena je žalba o kojoj u trećem stupnju odlučuje Vrhovni sud Republike Hrvatske.