Možete li vi riješiti ovu zagonetku, 96% studenata nije uspjelo

Za one koji smatraju da su im zagonetke koje se svako malo prošire po internetu prelagane, pred vama je zagonetka na kojoj je palo 96% studenata u Americi. Možete li ovo riješiti?

Šipku je duga 12 centimetara i ima obim od četiri centimetara. Komad žice se oko šipke može omotati tačno četiri puta. Koliko je duga žica?

Rješenje pogledajte ako niste uspjeli na kraju objave.

Spavao sam sa maminom prijateljicom koja koja je zaradila tako novac. Zivi u losim uslovima i cesto trazi od mame pare na zajam (nikad ne vraca) Inace obozava pusenje, je*anje od pozadi. Pitao sam je da li ide uz tu akciju i ljubljenje odgovorila mi je NE. Shvatio sam da se ne može sve u životu kupiti. JBG mnogo mi se sviđa mamina prijateljica. Ako ništa drugo bez obzira kojom se ona poslom bavi ima veliki rispekt od mene. Svaka joj čast. A mi ovamo znamo kao da nesto pričamo, a ja smatram da mi kao mušterije smo svi ma milion puta gori.

Muž se iznenada vratio sa puta i našao ženu u naručju svog najboljeg prijatelja. Uze jedan pištolj a drugi da prijatelju i kaže mu: -Jedan od nas mora umrijeti! Kad se žena neprimjetno iskrala iz sobe da ne gleda dvoboj, muž će: -Ne znam šta ti misliš, ali ja sam ubijeđen da ona ne zaslužuje da se zbog nje poubijamo… Tako je! kaže mu prijatelj. -Hajde da obojica ispalimo po jedan metak i legnemo na pod. Kad ona uđe, poći će prema onome koga više voli. – predloži muž. -Odlična ideja! – pristane prijatelj. Pošto su ispalili u zrak 2 metka, baciše se na pod. Čim je čula pucnje, žena utrča u sobu, baci pogled na njih dvojicu, otvori vrata od ormara i kaže: -Macane, možeš da izađeš!

Fata i Mersiha sjede i naravno hvale se momcima. Mersiha se hvali kao ne može od momaka ostati i nikako da se odluči kome svoje srca da da… Sluša nju Fata pa će: -Uh, ja ti bona imam veliki problem znaš onog jadnička Muju?
-Jel’ to onaj fini mirni momak što ti se udvara? -Jest bona, zaljubio se do ušiju u mene!! -Fino Bogami, važno je samo da te voli!! -Ma znam ja to, ali nema novca da mi to dokaže

 

Kako bismo na najlakši način došli do rješenja ovog matematičkog zadatka, potrebno je  šipku “pretvoriti” u pravougaonik dimenzija 4cm x 12cm. Poznato nam je da se žica može omotati oko šipke tačno četiri puta, što nas dovodi do saznanja da je razmak između četiri dijela žice 3 centimetra (12cm podijeljeno sa 4 dijela žice = 3cm). Sada, uz primjenu Pitagorine teoreme (a² + b² = c²), dolazimo do rješenja dužine jednog dijela žice: 3² + 4² = 25. Korjen iz 25 je 5 i to je dužina jednog dijela žice, a četiri dijela žice daju i konačan rezultat – 20.

Dakle, žica je duga 20cm.  (STUDOMAT.ba)