Možemo li da se zarazimo kupanjem u moru, bazenu?

I koliko je opasan sam boravak na plaži?

Iako se još uvijek ne zna kada će početi putovanja i da li ćemo ovog ljeta moći na more, neka od pitanja koja interesuju ljude su ova:

– da li je moguće zaraziti se virusom u moru, bazenu i koliko je opasan sam boravak na plaži.

Profesor Univerziteta Aristotel u Solunu dr Pavlos Nikolajdis govorio je o tome koliko će biti opasno kupanje na plažama i bazenima na ljeto,

kao i o čemu najviše moramo da vodimo računa.

 

U razgovoru za “GRTimes”, profesor patologije i zaraznih bolesti sa Univerziteta Aristotel u Solunu, Pavlos Nikolajdis pružio je izuzetno

korisne odgovore na pitanja koja nas najviše interesuju.

Kako kaže, kupanje u bazenu koji sadrži hlor je potpuno sigurno. Dakle, niko nikada nije dokazao da postoji potencijalni rizik od zaraze korona virusom. Isto važi i za morsku vodu.

 

Najveći rizik sa sobom vuče “procedura” kupanja na bilo kom mjestu. Uslovi koegzistiranja sa drugim ljudima su zapravo najveći rizik.

Na primjer, ako na 10 kvadratnih metara ima 20 ležaljki, razumno je da će taj dio plaže biti pretrpan, a to već predstavlja opasnost.

 

Na pitanje da li postoji šansa da neko dobije virus na plaži ili spoljnoj površini bazena, profesor objašnjava da je to vrlo malo vjerovatno

jer je glavni put prenošenja virusa respiratorni tj. prenosi se kihanjem, kašljanjem, glasnim govorom kada su usta otvorenija.

“Vrući pijesak ili bilo koja površina nisu mjesto na kojem će se prenijeti virus. Ono što je sigurno jeste da 

rizik povećava jedino gužva na putu do plaže, na primjer u javnom prevozu. Tokom boravka na plaži ili bazenu

moramo da vodimo računa da budemo udaljeni minimum dva metra od drugih, a to je realno u Grčkoj jer imamo beskrajno duge plaže.

 

Osim toga, u smislu kontakta i upotrebe raznih predmeta dok smo na otvorenom, prevencija infekcije se vrši upotrebom sapuna

ili dezinfekcionih sredstava, kao i do sada – ističe

Kako kaže, sve se i dalje svodi na individualnu higijenu, ali i određene mjere koje će morati da važe i ovog ljeta.

“Zato smatram da će biti neophodne mjere što se tiče prodavnica sa suvenirima, barova na plaži, i tako dalje,

da postoji određena udaljenost među kupcima”.