Možda mislite da je Petak idealan “za slobodan dan” ali varate se

Ako radite, kao i većina, od ponedjeljka do petka, mali predah na sredini sedmice itekako će vam pomoći da lakše “izdržite”.

Ako imate nešto slobodnih dana i birate ponedjeljak kako biste spojili s vikendom, stručnjaci kažu da je puno bolje za slobodan dan uzeti – srijedu. Zašto? Kada “živite” za vikend, petak predvečer je itekako daleko, a početak sedmice i ponedjeljak, iznimno je dug nakon opuštajuće nedjelje…

Ako radite, kao i većina, od ponedjeljka do petka, mali predah na sredinisedmice itekako će vam pomoći da lakše “izdržite”. Vaš organizam će vam itekako biti zahvalan. Naše tijelo ima svoj unutarnji sat koji je često poremećen zbog poslovnih obveza i načina života. Ako niste po prirodi netkotko je u pogonu “sto na sat”, poslovne obveze će vas prisliti da se ustanete ranije i upregnete iako imate osjećaj da bi mogli spavati još nekoliko sati zbog umora koji osjećate.

Upravo zbog toga mnogima je napor ustati u ponedjeljak ujutro i natjerati se otići na posao. Ipak, trebali biste se odmoriti u srijedu, kažu stručnjaci. Taj jedan dan odmora neće bitno narušiti vaše sedmične obveze, a vašem će tijelu itekako dobro doći da napravite pauzu i značit će puno više nego da za slobodan dan uzmete ponedjeljak ili petak, piše TOI.

“Dan mi jednostavno prekratko traje!”  “Vrijeme leti!”  “Nemam vremena za sve što želim raditi!”

Koliko ste puta izrekli ove rečenice i stvarno to i mislili? Dan prekratko traje, ne možemo vjerovati da je prošlo ljeto i da dolazi jesen, da se bliži i Božić, a vi zbunjeno sjedite i pitate se gdje je nestalo vrijeme i na što ste ga potrošili jer niste napravili ništa, a i dalje ne stignete raditi sve što želite. Radni tjedan brzo prolazi, posebno kad imate posla, a vikend dođe i prođe da ga i ne osjetite. Koliko god se trudili uvijek će se činiti da nemate dosta vremena. Iako dani traju jednako od početaka računanja vremena, u vremenu u kojem živimo se čini da sve prolazi još brže nego prije.

Nije daleko od istine jer imamo sreću i nesreću živjeti u digitalnom i tehnološki naprednom vremenu. Mijenjaju se potrebe i prioriteti, tehnologija se impresivno razvija i sve nam više oduzima i ono malo vremena što imamo. Postali smo ovisni o tehnologiji, toliko da povremeno zaboravimo izaći van i pogledati svijet oko sebe.  A vrijeme i dalje prolazi i sutra ćemo se opet pitati kad je brže došao još jedan vikend. Kako ne bismo cijeli život proveli pitajući se pitanja na koja nemamo odgovor, potrebno je maksimalno iskoristiti svaki dan. Nije lako ali nije ni neizvedivo.

U životu ne mogu vratiti tri stvari – riječi koje su izgovorene, propušteni trenutak i vrijeme koje je prošlo. Ponekad vjerojatno poželite vremeplov kako biste se vratili unazad i napravili nešto drukčije ili jednostavno napravili bilo što umjesto što vam je uzaludno prošlo vrijeme. Oko takvih stvari se ne treba zamarati jer vremeplov nemate, a male su šanse da ćete ga i imati u budućnosti. Kako se ne biste više zamarali prolaznošću vremena i pitali se gdje to vrijeme leti, a vi ni ne primjećujete, potrebno je napraviti male preinake u životu i načinu razmišljanja.

Možda nećete odmah postati odlični u upravljanju svojim vremenom ali uz vježbu i zadan cilj ćete na kraju uspjeti iskoristiti dan na najbolji mogući način. Postoje dvije vrste vremena – vrijeme koje pokazuje sat i stvarno vrijemeVrijeme koje pokazuje sat je takvo kakvo je i na njega ne možete utjecati. Dan traje točno 24 sata, sat traje 60 minuta, minuta traje 60 sekundi i vrijeme prolazi jednako svaki dan svih 365 dana u godini. U stvarnom vremenu je vrijeme relativan pojam. Nije uopće važno koliko traje dan i koliko je sati u danu nego što ste vi učinili s tim satima i vremenom koje vam je na raspolaganju. Vrijeme leti ili miruje ovisno o tome što radite i koliko ste produktivni.

Morate shvatiti jednu stvar, vrijeme koje pokazuje sat nije važno jer na njega ne možete utjecati i ne možete ništa promijeniti. Živite u stvarnom vremenu, a na njega možete utjecati svojim postupcima i načinom razmišljanja. Prestanite sabotirati sami sebe i uvjeravati se kako nemate dovoljno vremena ni za što zato što ga imate. Problem nikada nije u vremenu nego u nama. Upravljanje vremenom je vještina koja se uči i koja nije nemoguća za svladati. Postoje 3 načina za potrošiti vrijeme – na misli, na riječi i na djela.