Mislite da ste natprosječno inteligentni: Riješite ovu zagonetku i dokažite!

Na slici iznad, nacrtana su četiri čovjeka zakopana u pijesak do vrata.

Ne mogu se pomjeriti te zbog toga mogu vidjeti samo ispred sebe. Između čovjeka A i B je postavljen zid kroz koji se ništa ne može vidjeti.

4-covjeka-zagonetka-620x330

Na slici iznad, nacrtana su četiri čovjeka zakopana u pijesak do vrata. Ne mogu se pomjeriti te zbog toga mogu vidjeti samo ispred sebe. Između čovjeka A i B je postavljen zid kroz koji se ništa ne može vidjeti.

Svi oni znaju da imaju šešire, i to dva bijela i dva crna, ali ne znaju koji tačno imaju na glavi. Znaju i to gdje je ko smješten u pijesku.

Kako ne bi bili “upucani”, neko od njih mora “ubici” reći koji šešir nosi na glavi. Ako pogriješi, bit će “ubijen”. Nije im dozvoljeno razgovarati međusobno i imaju deset minuta da riješe zadatak.

PITANJE: Koji od četiri čovjeka će znati tačnu boju šešira i kako?

Još malo uputa: ne smiju razgovarati između sebe i stoje tako da osoba D vidi osobu B i C ispred sebe, a A je iza zida. Osoba C vidi osobu B ispred sebe i zna da je osoba A iza zida, a da je D iza njega.

Osoba B vidi samo zid, ali zna da je A iza zida, i da su C i D iza njega. Osoba A samo vidi zid i zna da su B, C i D sa druge strane.

 

 

 

 

 

 

 

Rješenje zagonetke – ako je sami ne možete riješiti, pročitajte u nastavku.

Koji od četiri čovjeka će znati tačnu boju šešira i kako?

ODGOVOR: Osoba C će reći da nosi crni šešir.

Zašto je tako siguran?

Nakon nekoliko minuta, osoba C zaključila je da mora odgovoriti, i to zato što ni D, ni A, ni B ne mogu.

Osoba D vidi osobu C i B, ali ne zna boju svoga šešira. B ne može odgovoriti jer ne vidi nikoga i ne zna svoju boju. Osoba A je u istoj situaciji kao i B jer ne vidi nikoga i ne zna svoju boju.

Kako A, B i D ne žele odgovoriti, ostaje osobi C da nešto uradi. Ali kako zna boju svoga šešira?

Osoba C zna da nosi crni šešir jer ako je osoba D vidjela da B i C nose bijele šešire, onda bi osoba D odgovorila, ali kako D ne odgovara C zna da sigurno nosi crni šešir jer vidi da osoba B nosi bijeli šešir. 😀

(Radiosarajevo.ba )