Maske mijenjajte svaki dan, vodite računa i o rukama, od čestih promjena mjera nema koristi

Specijalista pneumolog apeluje da se trebamo pridržavati mjera.

Udruženje za podršku i razvoj traži objašnjenje na osnovu kojih istraživanja pravdaju nametanje obaveznog nošenja maske u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom,

mada je mjera nošenja maske na otvorenom od neki dan ukinuta, osim na mjestima gdje nije moguće držati distancu od minimalno dva metra.

 

NAUČNI DOKAZI

– Iz vaših naredbi se da jasno zaključiti da vi ne pratite, u potpunosti, preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i da očigledno radite prema sopstvenom nahođenju ili prema

preporukama i uputama neke treće strane. Ako odluke donosite prema ličnom nahođenju, ono mora biti zasnovano na naučnim dokazima, navode iz Udruženja.
Ukazujući na kvalitet zaštitnih maski, iz Udruženja također negoduju i zahtijevaju od Vlade FBiH odgovore na pitanja zašto su puštene u promet jednoslojne i dvoslojene platnene maske,

koje također nisu u skladu s preporukama SZO-a i koje ne ispunjavaju kriterij za zaštitu od virusa. Maske se prodaju u svim trafikama i prodavnicama.

Koliko su takve maske sterilne? Zašto se prodaju maske čija učinkovitost nije dokazana?

Prof. dr. Zehra Dizdarević, specijalista pneumolog, naglašava da je maska neophodna.
– Bez obzira na to da li smo na otvorenom ili neotvorenom maska svakako treba, treba donekle i zaštita ruku. Iako kažu pojedini ne treba za ruke, ja se držim i toga, tako sebe štitimo,

ali i okolinu. Sada kada korona malo jenjava u BiH, nemojmo dozvoliti da se ponovo vrati neki val koji će nas uvesti u takvu situaciju, kaže dr. Dizdarević kako treba da se pridržava tih mjera,

da ih ne mijenja svaki čas.
Kada se radi o kvaliteti maski, dr. Dizdarević smatra da danas postoji veći izbor. Od platnenih su najbolje troslojne, dok jednoslojne i dvoslojne maske ne treba koristiti.

Mnogo je izrađeno maski od materijala čiji su kvalitet trebale kontrolisati nadležne inspekcijske službe prilikom uvoza takvih materijala u BiH.
– Kada je riječ o nošenju maski, postoje slučajevi da ljudi sami izrađuju maske, pa kada ih operu, ne ispeglaju i onda te maske još više štete nego što koriste.

Ali, ako hoćemo da pravimo prave maske kao što je Njemačka uvela one FFP 1, 2 i 3, one su stvarno dobre i omogućavaju strujanje vazduha unutra, a ne štete organizmu.

Postoje i respiromaske koje omogućavaju da njihovim nošenjem ne unosimo nikakve čestice u organizam, pojašnjava dr. Dizdarević.

 

IMATI I RUKAVICE

Naglašava da se trebamo pridržavati i mijenjati masku, ako je danas nosimo, sutra treba promijeniti i staviti novu.
– Oni koji rade u trgovačkim centrima, pogotovo na kasi, treba svaki dan da mijenjaju maske, da imaju rukavice i mijenjaju ih, upozorila je dr. Dizdarević.
U Bosni i Hercegovini, prema posljednjim zvaničnim izvještajima, tokom vikenda registrovano je 478 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2,

a preminule su 43 osobe. Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nije objavio podatke za nedjelju.