Mačke razumiju fiziku…Naučnici su to dokazali

Kad bi mačka mogla raditi ispit iz fizike umjesto nas …

Koja je životinja po vašem mišljenju najpametnija? To je teško pitanje, jer su različite životinje dobre u različitim zadacima.

Upravo iz tih razloga, japanski su istraživači nedavno odlučili preformulisati pitanje i otkriti koje su životinje bolje od drugih u jednoj od najsloženijih nauka: fizici.

A ispostavilo se da to su mačke!

Klasični test sposobnosti životinje da pronađe logičnu vezu između događaja prilično je jednostavan. Prvo se životinji prikazuju dvije posude, jedna prazna, a druga napunjena hranom.

Tada se zdjele počnu pomicati i konačno se sakriju iza zavjese.

Zadatak testirane životinje je da pogodi da će se hrana pojaviti s druge strane zavjese i da tamo otrči do nje. Mnogo životinja je “palo” na ovom jednostavnom testu, uključujući ptice,

gmazove, pa čak i majmune.

Međutim, za mačke su naučnici zadatak učinili još težim. Ispitanici su morali povezati izvor zvuka sa pretpostavljenim objektom unutar poluprozirnih kutija s rupom u njoj.

Kutija je s vremena na vrijeme zašuštala, ali u njoj nije bilo ničega.

Zbog toga su mačke počele istraživati ​​kutije, dodirivati ​​ih šapama i izgledati zbunjeno. Ispostavilo se da su mačke mogle povezati zvuk sa kutijama čak i ako se u njima nije pojavio nikakav predmet.

Ovaj eksperiment je dokazao da mačke imaju visoko razvijeno razumijevanje uzročno-posljedičnih veza, koje leže u osnovi svih zakona fizike.

Pa kad mislite da se vaš brkati prijatelj ponaša čudno i čini se previše zainteresiran za neku trivijalnu stvar ne brinite i pustite ga da istražuje.