Ljubav dolazi lakše onog trenutka kada prestanete da kroz život žurite.

Kada imate poprilično rasejan životni raspored, svaki minut je važan. Imate osećaj kao da stalno morate govoriti da ste sve obavili ili da biste dobili nepredviđeni žurit na sljedećoj destinaciji. I bez obzira koliko će se stvari obaviti istovremeno, nikada nemate dovoljno vremena da završite sve dnevne obaveze.

Upravo tako izgleda moj život u posljednje dvije godine. Moj život i misli kontrolisane su elektronskim notofikacijama, zvonjavom telefona i prepunim agendama. I iako se svim silama trudim da sve postignem, jednostavno ne uspevam. Da budem jasnija – prije šest godina blagoslovena sam jednim malim bićem koje se ponaša poprilično “nonšalantno” kada sam u žurbi:

♦ Kada treba da krenemo, ona baš u tom momentu vadi sve iz svoje torbice i isprobava svoju novu šljokičastu krunu.

♦ Kada negde kasnim već deset minuta, ona insistira da odmah sada izvučem njenu zaglavljenu plišanu igračku iz sedišta.

♦ Kada treba da na brzinu uzmem gotov ručak, ona stane da priča sa starijom gospođom koja liči na njenu baku.

♦ Kada imam slobodnih pola sata, ona želi da zaustavi kolicu i mazimo svakog psa koji prođe.

Moje bezbrižno dete je zapravo dar sa neba, nešto što je trebalo da se dogodi osobi kakva sam ja, međutim, da sada ne uviđala.

Kada živite tako da vam je svaki minut isplaniran, vi imate takozvanu “tunel viziju” – gledajte samo što je sljedeće što treba da obavite. Kad god bi me dete detektirao izazvao je odstupim od svog glavnog rasporeda, pomislio bih u sebi “Nemamo vremena sada za to”. Shodno tome, riječ koju najčešće izgovaram svojim najvoljenijem malom biću jeste – “Požuri!”

Rečenice počinjem sa – “Požuri, zakasnićemo”, a završavam ih sa “Nećemo ništa stići ako ne požuriš”.

Dan počinjem sa: “Požuri sa doručkovanjem; Požuri sa oblačenjem ”, završavam sa:“ Požuri sa pranjem zuba i požuri na spavanje. ”

Ja iako Požuri nije magična reč koja zaista ubrzava moje dete, ja je svejedno izgovaram, vrlo često. Možda i više nego što izgovaram “Volim te”. Istina boli, ali istina i leči i dovodi do onoga kakav bih zaista učinio roditelj volela da budem.

Jednog sudbonosnog dana, stvari su se uz obalu.
Samo što smo pokupile stariju ćerku iz vrtića i krenule ka autu, čula sam stariju devojčicu kako govori mlađoj sestri: “Kako si samo spora”. Okrenula sam se i videla ljutitu devojčicu kako prekršta ruke i uzdiše – bila je to moja mini kopija. Ja sam zapravo videla sebe. Odjednom su mi se otvorile oči – ja sam bila siledžija koja je svoju decu neprestano požurivala i nabijao im pritisak onda kada bi samo želele da uživaju u životu.

Zastala sam, pogledala svoju mlađu ćerku i rekla: “Strašno mi je žao što sam te stalno požurivala. Sviđa mi se što smo uživali u svakom trenutku i volela bih da budem kao ti ”.

Obe moje ćerke izgledale su prilično iznenađeno mojim bolnim priznanjem.

“Obećavam da ću sada biti strpljivija”, rekla je sam i zagrlila svoju malu kovrdžu.

Nije bilo teško izbaciti “Požuri” iz vokabulara. Malo teže mi je išlo čekati da se moja usporena devojčica spremi, ali sam onda odlučila da joj, kada idemo negde, dam malo više vremena da se pripremi (mada smo i tada umele da zakasnimo).

Obećanje da ću da usporim dala sam pre tri godine. Život sporijeg tempa mi ponekad i dalje predstavlja napor, ali moja mlađa ćerka je moj dnevni podsetnik zašto moram da nastavim. Upravo me je pre neki dan ponovo podsetila.

Vozile smo bicikle, pre nego što smo se sele da odmorimo, kupila sam joj mali suvenir. Kada smo se odabrali za obvezni piknik, moja devojčica je neko vrijeme promatrala svoju ledenu kulu koju je držala u ruci. Odjednom je podigla glavicu i zabrinuto me pitala “Da li moramo da žurimo, mama?”

“Ne moraš da žuriš. Samo polako ”, rekla sam nežno. Lice joj se odjednom ozarilo, a ramena opustila. Sedele smo pričali o svemu onom što jedna šestogodišnja devojčica želi da priča i sazna, a čak smo jedno vrijeme dokazali samo gledajući se i uživajući u tišini i prizoru oko nas.

Svom detetu sam dala još malo vremena, a ona mi je za uzvrat dala svoj posljednji zalogaj i podsetila me da je sve lepšeg ukusa i da ljubav dolazi lakše onog trenutka kada prestanete da kroz život žurite.

IZVOR: Femina