Ljetne vrućine donose nevolje sa mravima, bubašvabama i ostalim nametnicima…

Sa prolećem i letom se javlja sve više komaraca, insekata, a posebno mrava. Srećom, postoji mnogo načina da ih se rešimo, a najbolja stvar je što većinu stvari za eliminisanje mrava već imamo u svom domu.  Predlažem vam par najefikasnijih i najjednostavnijih načina kako da ih se rešite.

Napravite svoje prirodno sredstvo protiv dosadnih mrava:

Sok od limuna. 

Pospite kritična mesta sveže isceđenim sokom od limuna. Limunska kiselina mravima smeta i čim je osete, udaljavaju se od nje. Iscedite limunov sok duž pukotina i u pukotine. Kao što smo rekli, mravi ne vole limunsku kiselinu.

Eterično ulje karanfilića

Da biste pripremili svoje “oruđe” u borbi protiv ove napasti, biće vam potrebno eterično ulje karanfilića. Inače, ovo ulje se koristi kao  prirodni insekticid i repelent (odbija komarce, muve, žute mrave, bubašvabe itd).

Ono što  je potrebno, to je da 40 kapi ulja karanfilića razrediti u 200ml vode. Rastvor sipati u bocu sa raspršivačem, dobro promućkati pre upotrebe i naprskati sve otvore gde izlaze insekti.

Ovaj postupak ponavljati jednom na svaka 3 dana.  Nepoželjni gosti uskoro će napustiti vašu kuću zauvek!

Stvar je u tome da mravi ne tolerišu fenol – toksičnu supstancu koja se nalazi u ulju karanfilića, ali koja je apsolutno bezopasna za čoveka i životinje.

Cimet.

Eterično ulje cimeta nanesite po svim ćoškovima gde se mravi pojavljuju (to možete uraditi pomoću štapića za uši).

Takođe, možete napraviti tečnost od pola litre vode i dve supene kašike cimeta. Dobijenom mešavinom poprskajte mesta gde se mravi nalaze. Ili naspite cimet na kritična mesta (pratite putanju mrava, odakle se pojavljiju). Mravi će brzo nestati.

Ovo je proverena i delotvorna kombinacija:  

Naprskajte mrave rastvorom sirćeta i vode (2:1).

Nizak procenat ubija mrave bez bojazni da ćete uništiti nameštaj. Ovo je odličan način da se rešite mrava ako znate gde su.

Sirće možete koristiti na više načina. Njega možete sipati direktno na žarište (ukoliko ga pronađete). Garantovano uništava sve mrave i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje. Zatim, možete poprskati ćoškove i male rupe kombinacijom sirćeta i deterdženta za suđe.

Voda i deterdžent za suđe: Prokuvajte pola litre vode i dodajte 50 ml deterdženta za suđe. Mešavinu naspite u raspšivač i popskajte kritična mesta. Ovaj odlični  trik možete koristiti i za korov.

Soda bikarbona i šećer u prahu: Pomešajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smesu stavite na mesto gde se nalazi najviše mrava. Za par dana ćete ih sve uništiti.

Naspite crvenu ljutu papriku (ako nemate malu decu i kućne ljubimce) na putanju mrava. Crvena paprika će brzo ih oterati.

Nahranite mrave kukuruznim brašnom. Mravi će odneti kukuruz u svoja gnezda, ješće ga, ali pošto ne mogu da ga provare,  to će ih i ubiti. Kukuruzno brašno nije opasno za decu i kućne ljubimce.

Kreda: U svim poljoprivrednim apotekama možete jeftino nabaviti kredu za mrave. Jednostavno povucite liniju i ne brinite se, mravi se neće odvažiti da je pređu. Iscrtajte pukotine (ako ih imate) kredom. Kreda se zalepi u pukotinama a mravi ne vole kredu, odnosno ne vole kalcijum karbonat iz krede. Ovo će ih držati podalje od mesta gde ste naneli kredu. IZVOR: Femina

 

 

Kako se otarasiti bubašvaba zauvek:

Uzmite 1 sirovo žumance, naspite u njega 30-50 gr borne kiseline u prahu (boraks ili acidi borici u prahu). Mešajte do stvaranja guste smese. Od ove smese napravite loptice prečnika oko 1-2 cm. Sačekajte da se osuše (oko sat vremena) i  rasporedite ih po celoj kući na vidnim mestima i po ćoškovima.

Posebnu pažnju poklonite kuhinji i kupatilu. Ne zaboravite da mesta treba da budu vidljiva, ne sa vaše tačke gledišta, već sa tačke gledišta bubašvaba: površine polica, regala, plakara, kuhinjskih elemenata i svega sto se nalazi iznad vaših očiju.

Bubašvabe su problem koji ne nestaje sam po sebi. Bubašvabe su naši nezvani i nepoželjni  gosti. Zato, svako ko ima bubašvabe u svojoj kući, želi da ih se otarasi.

Postoji dosta izreklamiranih proizvoda u borbi sa ovom napašću, ali većina njih ima  određene nedostatke: bubašvabe nestaju, ali na kratko vreme, u kući ostaje neprijatan miris, a hemijski preparati su opasni po zdravlje ljudi i životinja. Postoji jedan provereni način kako da se otarasite bubšvaba i bubarusa, koje se više neće vraćati i zagorčavati vam život.

Ataraktivnu kuglicu zamaskiranu bornom kiselinom, bubašvaba neće osetiti, ali obavezno će joj prići iz radoznalosti. Dodirnuće je svojim brkovima i biće osuđena, ako ne na smrt, onda  na pakleni svrab. Neće moći da upozori svoju braću, i ne samo zato što nihova komunikacija nije dostigla visoki stepen razvoja, već zato što bubašvaba nije u stanju da poveže lepu privlačnu lopticu sa posledičnim patnjama.

Dakle, lopticama će prilaziti sve više novih i zdravih bubašvaba, a odlaziti smrtno obolele. Štaviše, takva bubašvaba je u stanju zaraziti zdravog kolegu u kontakta sa njim.

Ispočetka će vam izgledati kako  bubašvabe nije briga za vaše trikove, kako se mirno kreću  po vašim lopticama i ne osećaju nikakvu nelagodnost. Ali, nakon 3-4 nedelje ćete  svaki dan čistiti ogromnu količinu mrtvih bubašvaba (naravno ako ste ih imali puno). Posle toga bubašvabe nestaju! Da li  zauvek?

Ako se nakon 6 meseci pojave  ponovo, znači ženke (ili samo jedna) su  uspele  da polože jaja i izlegle su se nove generacije. Metoda borbe je – ista. Ponekad bubašvabe mogu dotrčati od komšija, gde su  pokušavali da ih otruju. Ako su vaše loptice na mestu, ne sekirajte se, kako su dotrčale, tako ce mahnito i pobeći.

Ovakve loptice su bezopasne za ljude i kućne ljubimce, zato ih možete bezbedno stavljati po kući ili stanu u kojem borave i  mala deca, psi ili mačke. Borna kiselina nije otrovna, služi za dezinfekciju, 3% borne kiseline je acidi borici, rastvor za ispiranje oka. Ako ne pronađete bornu kiselinu u prahu, koristite 3%-ni rastvor borne kiseline, koji se prodaje u svakoj apoteci po izuzetno povoljnoj ceni. Jedno sirovo žumance pomešajte sa 100 ml borne kiseline i dodajte malo brašna i  zamesite loptice.