Kosovo dobilo bitku protiv Španjolske, igra uz himnu i zastavu

Prema pisanju El Confidenciala, čini se da je Kosovo dobilo logističku bitku protiv Španjolske pred kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Svjetsko prvenstvo,

koja bi se trebala igrati 31. marta.

Podsjetimo, Španjolci ne priznaju Kosovo kao državu pa je španjolsko ministarstvo vanjskih poslova odredilo da gosti ne smiju imati tretman suverene države na ovom susretu.

To znači da organizatori utakmice te komentatori u prijenosu ne bi smjeli govoriti da Španjolska igra protiv Kosova, nego protiv momčadi s teritorija Kosova.

Također, njihova se zastava ne bi prikazivala uz španjolsku, a njihova himna ne bi bila navedena kao nacionalna himna Kosova, nego kao glazba koja predstavlja teritorij Kosova.

Španjolski nogometni savez ni na koji način ne bi isticao da igra protiv suverene države, prenosi Index.

 

“Potez Španjolaca je uzaludan i nepravedan. Mi smo država koju priznaje većina najrazvijenijih i najdemokratskijih zemalja svijeta te smo članica Uefe i Fife.

Pravila Uefe i Fife su kristalno jasna i Španjolci to znaju te ne smiju mijenjati ta pravila. Igrat ćemo utakmicu samo pod našom himnom i zastavom.

U suprotnom, nećemo izaći na teren”, poručili su nakon toga s Kosova.

 

Ipak, španjolski mediji iz izvora bliskih vladi saznaju kako su Kosovari napravili veliki pritisak na Uefu i španjolsku vladu te da su Španjolci popustili.

Tako će kosovska zastava biti uz španjolsku, intonirat će se i himna, a Kosovo će se predstavljati kao državu.