Korisni trikovi koje znamo ali rijetko koristimo…

Neki svakodnevni trikovi toliko su korisni i praktični da se već vjekovima prenose sa koljena na koljeno. Međutim, ponekad se desi da uz sve moderne tehnologije potpuno zaboravimo na njih, a itekako nam mogu biti od koristi u nekim nepredviđenim okolnostima.

Stoga smo odlučili da vas podsjetimo korisne i zabavne trikove koje biste morali znati i kojima bi trebalo da naučite i svoju djecu.

Dužina

Kako bismo izmjerili dužinu kada nam linijar nije pri ruci, možemo koristiti prste. Iako ova metoda nije sasvim precizna jer svi imamo različite ruke, može nam biti od pomoći. Uostalom, možete provjeriti ove dužine na svojim šakama, kako biste znali za ubuduće.
Odredite broj dana u mjesecu
Stisnite pesnicu i počnite da brojite zglavke. Svaka izbočina i svaka rupa predstavlja jedan mjesec. Svaki zglavak znači da mjesec ima 31 dan, a svako udubljenje da ima 30 ili manje.
Da li mjesec raste ili opada
najlakše je naučiti mjesečeve faze prema slovima D, O i C. Pun mjesec je O, prva četvrtina je D, a treća C.
Provjerite kvalitet baterije
Lako je provjeriti da li je baterija puna ili prazna. Podignite baterije 1-2 cm iznad stola i pustite ih da padnu. Baterija koja odskoči i padne je prazna.
Množenje brojeva pomoću prstiju
Lako je naučiti množenje malih brojeva, ali sa brojevima 6, 7, 8 i 9 nije tako lako. Zato naučite ovaj jednostavni trik. Okrenite dlanove ka licu. Neka svaki broj označava jedan prst od 6 do 10, počevši od malog. Da biste, na primjer, pomnožili 7 i 8, povežite prst  7 na lijevoj ruci sa prstom  8 na desnoj. Prsti koji su ispod, uključujući i one povezane su desetice (ovdje ih imamo 5). Prste koji su iznad treba da pomnožimo međusobno kako bismo dobili jedinice (ovdje 3 i 3). Stoga je naše rješenje 56. Na ovaj način možemo lako množiti sa 6, 7 i 8.
Množenje sa 9
Kako biste pomnožili neki broj sa 9, samo savijte prst koji vam označava taj broj. Brojevi prije njega su desetice, poslije njega jedinice. Na primjer, ako množimo sa 7 i savijemo taj prst, imamo 6 prstiju prije i 3 prsta poslije, dakle, odgovor je 63.
Određivanje uglova
Raširite prste što je više moguće i položite ih na sto. Mali prst treba da je na dnu i on označava nulu, a ostali prsti prave uglove sa njim i pokazuju 30, 45, 60 ili 90 stepeni.
Odredite vrijeme do zalaska Sunca
Spojte prste i podignite ih tako da Sunce leži na vašem kažiprstu. Sada izborjte prste do horizontalne linije. Svaki prst predstavlja približno 15 minuta. -Image source: brightside.me-

Imate problema sa nesanicom?? Evo nekoliko dobrih savjeta:

POSTAVITE TOČNO VRIJEME ODLASKA U KREVET-  Definiranje točnog vremena u kojem ćete se prisiliti na odlazak u krevet svaku večer može biti vrlo korisno – fizički, a i psihički. Kroz neko vrijeme vaš će um na neki način biti ‘isprogramiran’ i prepoznat će da je vrijeme za opuštanje i odmor. Redovito vrijeme spavanja također pomaže vašem mozgu prilagodbu proizvodnje hormona serotonina i melatonina koji reguliraju biološki sat i uspavljuju organizam.

USPAVAJTE SE ČITANJEM U KREVETU – Jedan od najboljih i najpoznatijih trikova za brže uspavljivanje je prigušiti glavna svjetla spavaće sobe, upaliti noćnu svjetiljku i čitati dobro štivo. Sadržaj ne mora biti neka kvantna fizika već nešto laganije kao neki krimić ili možda ljubić Čitanje je isto tako dobro, jer ne koristite elektroničke uređaje koji previše stimuliraju um. Dakle, sljedeći put kada se borite sa snom, uzmite knjigu i laka vam noć 🙂

JEDITE NAMIRNICE KOJE USPAVLJUJU- Zacijelo vam je već dosta slušati o svim prednostima zdrave prehrane, a priznajemo i nama. Međutim, vrsta prehrane zaista može imati negativan ili pozitivan utjecaj na kvalitetan san. Mnoga istraživanja su pokazala da povećani unos voća, povrća i mahunarki može poboljšati vaš san i skratiti vrijeme koje je potrebno da usnete u san. Ovakvim unosom hrane povećavate razinu magnezija, kalija i drugih zdravih minerala koji su potrebni organizmu. U prehranu svakako uključite puretinu, zobenu kašu i razne sjemenke. Ova vrsta hrane bogata je esencijalnom aminokiselinom triptofanom koja izaziva pospanost. Ako vam se teško prebaciti na zdravu prehranu samo mislite kako ćete za nekoliko dana biti na novogodišnjoj zabavi i koje ćete sve ukusne delicije moći isprobati. Vrijedi se žrtvovati još ovih par dana 🙂

ISKLJUČITE ELEKTRONIČKE UREĐAJE U SPAVAĆOJ SOBI-  Jedan od najvećih i najboljih trikova za spavanje u modernom dobu je ukloniti sve elektroničke uređaje iz spavaće sobe kako se ne bi do kasno u noć igrali s njima. Brojna istraživanja su otkrila kako emitiranje plavog svjetla iz elektroničkih uređaja smanjuje sposobnost mozga da proizvede hormon spavanja melatonin. Isto tako, elektronički uređaji previše stimuliraju mozak, pa se on ne može kvalitetno opustiti prije nego što uđe u fazu spavanja. Pokušajte isključiti laptop, mobitel ili tablet oko sat vremena prije nego što odete u krevet, tako da se vaš mozak ima vremena opustiti i omogućiti vam kvalitetan san.

TEMPERATURA SPAVAĆE SOBE NEKA BUDE HLADNIJA- Temperaturu spavaće sobe držite što je moguće hladnijom – ali ne previše. Godine znanstvenih istraživanja pokazale su kako je temperatura tijela ključna za kvalitetan san. Kada drijemate tjelesna temperatura prirodno opada, stoga je od velike koristi održavanje spavaće sobe hladnom. Na sličan način djeluje i topla kupka prije spavanja jer se padom temperature tijelo nakon kupke tijelo opušta i zato se osjećate pospano.

PRIJE ODLASKA U KREVET POPIJTE TOPLO MLIJEKO – Posljednji trik koji vam možemo otkriti za brže usnivanje je da prije spavanja popijete čašu toplog mlijeka. Dobro, istina je kako ništa novog ne otkrivamo, ali možda niste znali kako je znanstveno dokazano da šalica toplog mlijeka zaista djeluje. Mlijeko je bogato aminokiselinom triptofan koja djeluje uspavljujuće na organizam. Osim toga, pijenje toplog mlijeka može imati nesvjesni psihološki učinak jer se podsvjesno prisjećamo djetinjstva i mame koja nam je ovaj napitak nosila u krevet.