Ko se vakciniše može na letovanje bez ikakvih restrikcija

U Grčkoj će do kraja pandemije postojati dve kategorije turista – oni koji su vakcinisani i oni koji nisu, najavio je ministar turizma te zemlje Haris Teoharis.

U intervjuu za “Protohemu”, Teoharis je naglasio da vakcinisani putnici više neće morati da budu testirani ili smešteni u karantin ukoliko pri ulasku u zemlju pokažu potvrdu o vakcinaciji.

Svi koji budu vakcinisani u Grčkoj dobiće digitalni sertifikat, a slične potvrde planira da uvede i većina evropskih zemalja

 

– Uveliko se razgovara o uzajamnom priznavanju sertifikata između zemlje polaska i odredišta – rekao je Teoharis.

Za one koji nisu vakcinisani, biće proširene mere kontrole na granicama, dodao je ističući da postoji sveobuhvatan plan za podršku kompanijama i radnicima pogođenim epidemiološkom krizom.

– Vakcinacija ima direktan pozitivan uticaj na dva nivoa. Prvo, grčki građani, a posebno najugroženiji, postaće sigurniji. Privredna aktivnost će postepeno povratiti svoj uobičajeni tempo.

Drugo, vakcinacija će stvoriti klimu optimizma i to će se odraziti na turističke rezervacije iz zemalja koje nas zanimaju, poput Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije…

– objasnio je Teoharis.

Verovatnoća da vakcinisani ljudi dobiju korona virus veoma je mala, pojašnjava dalje grčki ministar, zbog čega ta zemlja ne planira da ih podvrgava testiranju i karantinu.

Za one turiste koji nisu vakcinisani, mere će zavisiti od toka vakcinacije i epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze.

 

Srbija nudi “kiparski sporazum”

Do marta bi trebalo da se zna da li će Grčka dozvoliti srpskim turistima da letuju na Egeju. Budući aranžman mora da bude rešen bilateralnim sporazumom naše dve zemlje,

a Srbija nudio “kiparski protokol”, rekao je za magazin “Novosti” direktor Udruženja turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

Kipar je zemlje podelio u četiri kategorije u zavisnosti od epidemiološkog stanja. Turisti koji dolaze iz “crvene zone” moraju da imaju PCR test i putno osiguranje,

a mogu da ih testiraju ponovo na granic. Ako su pozitivni Kipar im obezbeđuje povratak kući.

Turisti iz “žute zone” moraju da imaju osiguranje i PCR test. “Siva zona” podrazumeva samo nasumično testiranje na granici. Turisti iz “zelene zone” treba samo da imaju kovid osiguranje.