Kako se zdravo hraniti i šta jesti ujutru a šta popodne??!

Sve je dobro u svoje vreme.Čak je, i zdravu hranu najbolje jesti u određene sate, jer će, u tom slučaju, biti maksimalno korisna za organizam.

Nacrtali smo za vas infografik, iz koga se vidi u koje doba dana je najbolje konzumirati meso, povrće, sir i drugu hranu, koja se sreće u našem jelovniku.

 Izvor: Femina

 

Jesti polako i svjesno pet manjih obroka dnevno, uvijek u isto vrijeme. Kako biste postupno počeli konzumirati redovitih pet manjih obroka dnevno, ako ste izvan kuće, kao međuobroke uvijek sa sobom ponesite neku voćku ili sjemenke i suho voće, kefir, acidofil ili sendvič od integralnog kruha, bočicu vode ili biljnog nezaslađenog čaja. Time ćete osujetiti svoj izgovor kako nemate vremena za pravilnu prehranu

Mršavljenje treba biti postupan proces jer se niste ni udebljali preko noći. Odlučite da ćete postupno, u roku od šest ili dvanaest mjeseci, mijenjati svoje loše prehrambene navike i usvajati zdrave. Ne preporučuju se “instant” rješenja, poput restriktivnih dijeta jer nakon njih dolazi do takozvanog yo-yo efekta, tj. osoba se udeblja još više nakon što je završila dijetu i vratila se na normalni ili prethodni način prehrane.

 

Do debljanja dolazi čak i ukoliko jedemo manje nego prije dijete, zato što organizam ima svoje regulatorne mehanizme kojima pokušava zadržati ravnotežu. Dijeta i gladovanje su šok za organizam i on se pokušava zaštititi, stvarajući veće rezerve masnog tkiva nakon gladovanja, odnosno dijete. Nemojte se prečesto vagati! Ne dozvolite da vam brojanje kalorija, vaganje hrane ili pretjerano razmišljanje o hrani pokvari kvalitetu života jer ćete tada ovisnost o hrani zamijeniti ovisnošću za mršavljenjem ili savršenim fizičkim izgledom.

Uvijek je mudriji princip ne početi s oduzimanjem onoga što nam je ugodno, nego prvo naći novu ugodnu zamjenu, primijeniti je pa tek tada ukinuti prvu naviku koja nam je bila ugodna, ali dugoročno gledano štetna za naše zdravlje. Dakle, ako voće i povrće nisu naše omiljeno jelo, pronađimo recepte i načine kako bismo ih zavoljeli i jedimo ih kao dodatak dosadašnjoj uobičajenoj prehrani. Tek kada osjetimo blagodati te nove navike, onda možemo početi postupno smanjivati namirnice koje štetno djeluju na zdravlje ili nas debljaju.

Izvor: Femina