Kako je uhvaćen najokrutniji ruski kanibal koji je ubijao, jeo i prodavao meso djece i žena

Meso sa tijela ubijenih često je prodavao komšije, govoreći im da je od životinja.

Aleksej Vasiljevič Suklet bio je serijski ubica i kanjalinac u doba Srednjeg Sovjetskog Saveza, koji je uz pomoć partnera Madine Šakirove i Anatolija Nikitina ubio djecu, djevojke i žene, raskomadao njihova tijela, jeo meso sa žrtvama i nešto je prodavao komšijama. Za šest godina silovao je, ubio i pojeo najmanje sedam osoba.

Rođen je 23. marta 1943. godine, cijelo djetinjstvo je proveo u bolnici s majkom koja je bila medicinski sestra, a otac se ne sjeća. Poslije rata porodica Suklet preselila se u Kazan, gdje je Aleksej išao u školu, ali nije bio učenik za primjer, uglavnom je imao dvojke i trojke, piše ” Telegraf “.

Prema navodima nekih medija, Aleksej je već od malih nogu pokazivao nasilničko ponašanje. Sa 7 godina zadavio je mače, a 9 spalio psa. Kada je bio tinejdžer počeo je puno da pije, a sa 17 godina pod utjecajem alkohola napao je djevojku na ulici, udarila po glavi i željela da je siluje. Djevojke su spasili slučajni prolaznici, a on je uhapšen. U 1960. godini dobio je dvije godine zatvora za pokušaj silovanja. Poslat je u obrazovnom radnom koloniju za maloletnike. Početkom 60-ih godine napustio je ustanovu, ali se ponovno vratio poslije 2 godine.

Tada je upoznao dvojicu prijatelja. Željeli su da kupe alkohol, ali nisu imali para, pa se Aleksej sjetio da u blizini živi jedna stara gospođa koju bi mogli da opljačkaju. Upali su ženi u stan, vezali je i uzeli 80 rubalja. Kada je žena uspjela da se oslobodi, otišla je u policiju, a kriminalci su ubrzo uhvaćeni. Sukletin je tada dobio 12 godina kazne u koloniji. Za to vrijeme uspio je da sarađuje sa policijom i da im govori sve što zna. Nakon izlaska iz kolonije, prvo je otišao u rodni Kazan, ali se ubrzo preselio u naselje Vasiljevo. Uspio je da dobije posao stražara. Još u koloniji znao je da šarmira devojčice, koje su voljele da ga slušaju dok čita ili priča.

Ubrzo je Madina Šakirova (23) upoznala Sukletina koji je imao 36 godina. Ona je bila iz radne porodice, živjela je u Uzbekistanu a onda se vratila u Kazan. Kako su njih dvoje počeli da žive zajedno, nije poznato. Madina je kasnije rekla kako je bila hipnotisana. Plata mu nije bila dovoljna da preživi i kupuje alkohol, zbog čega je riješio da pljačka. Uz pomoć devojke uspio je da opljačka jednog taksistu.

KAKO JE MANIJAK POČEO DA UBIJA I JEDE DJEVOJKE I ŽENE

A onda je jedne večeri 1979. Sukletin kući doveo mladu djevojku Ekaterinu Osetrovu (22) i predstavio je kao svoju sestru. Kasnije u sudnici Šakirova nije mogla da objasni zašto je reagovala mirno kada je on dovodio djevojke kod kuće i kako je uopšte postala saučesnica. Sukletin je čekićem udario djevojku u glavu, a onda joj je prerezao grlo. Krv je padala u korito koje je donijela njegova žena, Madina Šakirova.

Nakon toga Sukretin je počeo da skida kožu sa djevojke i da joj vadi jedan po jedan organ. Za to vrijeme Madina je sve nijemo posmatrala. Natjerao je Madinu da proba srce djevojke, a on je pojeo sve ostalo. Nastavio je da odvaja meso sa žrtve, glavu, ruke i stopala bacio je u blizini, a krv prosuo iza kuće. Dio mesa ostavio je da imaju za hranu, a nešto je dao i psu. Nakon toga su očistili kuću.

Sukletin je tjerao Madinu da spremi ručak od mesa ubijene djevojke, a kada je ona odbila, prijetio joj je ubistvom i da će i ona završiti u zamrzivaču. Na dočeku 1980. godine dvije Madinine drugarice prespavale su kod njih. Cijele večeri su pili i provodili se, a onda je u toku noći Madinu probudio Sukletin i rekao joj da je jedna od njih mrtva. To je bila Tatjana Ilarionova. Isjekao je meso sa nje i spakovao na hladno mjesto. Kada se druga djevojka probudila ujutru, rekli su joj da je prijateljica otišla ranije. Iste godine u martu Sukletin je ubio Nadeždu Sitiavinu, i Nataliju Školjnikovu u maju.

Madina Šakirova prisjetila se na sudu da joj je bilo veoma teško kada je Sukletin silovao i ubijao djecu. Rezeda (15) i Valja (11) bile su žrtve manijaka. Rezeda je bila siroče, a Sukletin je uspio da je ubijedi da će joj pomoći u školi pa čak i da pronađe dečka. Vjerovala je da nema šta da izgubi, pa je bez problema prešla kod ujaka Ljoše i tetke Dine (tako je Sukletin tražio da ih zove). Sukletin je silovao djevojčicu u sobi. Valju je pronašao kod štanda za sladoled. Prišao joj i rekao kako je poznaje, ali se ona njega ne sjeća jer je bila mala. Obećao je da će javiti njenoj majci da je sa njim, a oni idu kod njega da vide tetku Dinu, koja će biti vrlo sretna. Djevojčica je shvatila šta se dešava poslije nekog vremena, ali je već bilo kasno. Vrata na kući bila su zaključana, tetka Dina ležala je onesvještena jer je pokušala da spasi devojčicu. Glava, ruke i noge djevojčice pronađene su u komšiluku.

Manijak je tražio od Madine da ukrade bebu kako bi je pojeo. Ovo je bila kap koja je prelila čašu, a ona je nakon toga uspjela da pobjegne kod svojih roditelja. Sukletin je tada upoznao novu ljubavnicu, Lidiju Fjodorovu (23). On se sprijateljio sa njenim rođakom Anatolijem Nikitinom, sa kojim se redovno opijao. Sukletin je često prodavao meso komšijama, navodeći da je od životinja, a Fjodorova je prijetila da će da ga razotkrije. Odbila je da bude saučesnik u ubistvu i kanibalizmu. 1985. godine Sukletin i Nikitin mučili su i silovali Fjodorovu 14 sati, a onda su joj prerezali grlo. Pojeli su neke dijelove njenog tijela, a odjeću su spalili.

Aleksej Sukletin uhapšen je u ljeto 1985. godine, nekoliko mjeseci poslije ubojstva Fjodorove, a ubrzo su uhapšeni i Šakirova i Nikitin. Tokom iskopavanja u dvorištima u kojima su živjeli, policija je pronašla četiri kase s ljudskim košticama, dok su u kući pronašli pola kante istopljene ljudske masti. Psihijatar koji je pregledao Sukletinu je proglasio ga ludim. Vrhovni sud Tartastana je 1987. godine proglasio Sukletinu krivim za 7 ubistva i kanjalizaciju u razdoblju od 1979. do 1985. godine, osudivši ga na smrt.

Aleksej Suklet strijeljan je 29. jula 1987. godine, dok su Šakirova i Nikitin osuđeni na 15 godina zatvora.

Madina Šakirova puštena je 2002. godine iz zatvora i vratila se u Vasiljevo.