Kada se selfi pretvori u u nezgodnu ili smiješnu situaciju!!!

Sa razvojem mobilnih telefona su fotografije postale popularnije nego ikada. Selfie je posebno popularan.

Selfi je postao popularan ali nekada ne ispadne onako kako želimo:

I zato kada već želite da uradite dobar selfi prvo dobro pripremite potadinu da ne bude iznenadnih, smiješnih i neugodnih situacija. IZVOR: 24h.ba

 

Selfi ili selfie (od engl. self: svoje »ja«; sepstvo), autoportretna fotografija na kojoj je osoba fotografirala sebe ili sebe s drugim osobama držeći fotoaparat ili mobilni telefon, odnosno smartfon. Iako je korištena i ranije, riječ je postala češće upotrebljavana tokom 2013. godine kada ju je Oxfordski rječnik engleskog jezika proglasio za riječ godine[1]. Termin se najčešće povezuje sa društvenim mrežama. Ove fotografije su uglavnom neformalne i spontane, a najčešće nastaju fotografiranjem sebe u ogledalu ili slikanjem sebe (i drugih) držeći aparat fokusiran na određeni kadar. I kod nas je preuzet engleski oblik ove riječi iako se povremeno javljaju ideje prevođenja ovog anglicizma na srpskohrvatski, npr. svojkosebizamsebićsamokliksamookidač i dr.

Robert Cornelius, američki pionir u fotografiji, proizveo je vlastitu dagerotipiju 1839. što je ujedno i jedna od prvih fotografija neke osobe. Budući da je postupak bio spor, uspio je otkriti objektiv, utrčati u kadar na minutu ili više i zatim vratiti poklopac na objektiv. Na poleđinu je zapisao The first light Picture ever taken. 1839. Prva svjetlosna slika dosad snimljena. 1839.”)

Pojava prijenosne fotografske kutije Kodak Brownie 1900. godine uzrokovala je da fotografsko autoportretiranje postane sve raširenijom tehnikom. Metoda se obično izvodila s pomoću zrcala i stabilizacijom fotoaparata ili na obližnjem predmetu ili na tronošcu, dok se kadriranje vršilo putem tražila na vrhu kutije. Ruska velika kneginja Anastazija Nikolajevna u dobi od 13 godina bila je jedna od prvih tinejdžera koja je rabeći zrcalo načinila svoju vlastitu sliku da bi je poslala prijateljici 1914. godine. U pismu koje je priložila fotografiji napisala je: “Načinila sam ovu sliku sebe dok gledam u zrcalo. Bilo je veoma teško jer su mi ruke drhtale.

Koncept postavljanja grupnih vlastitih snimljenih fotografija (sada znanih kao superselfieji) na internet, iako s jednokratnim fotoaparatom, a ne s pametnim telefonom, potječe još s mrežne stranice koju su izradili Australci u rujnu 2001., a koja je sadržavala fotografije snimljene u kasnim 1990-ima (Internet Archive snimio ju je u travnju 2004). Najranija uporaba riječi selfie može se pronaći već 2002. godine. Prvi se put pojavila na jednom australskom internetskom forumu (ABC Online) 13. rujna 2002. godine.

Um, drunk at a mates 21st, I tripped ofer [sic] and landed lip first (with front teeth coming a very close second) on a set of steps. I had a hole about 1cm long right through my bottom lip. And sorry about the focus, it was a selfie.(engl.: Hm, pijan na kompinu 21. [rođendanu], pao sam i prizemljio prvo usnicu (s prednjim zubima koji su došli veoma blizu drugima) na stubama. Imao sam rupu od oko 1 cm posred svoje donje usnice. I oprosti zbog fokusa, bio je to selfie.)