Jeste li spremi malo da budete detektiv??!!

Svima su nam poznati dobri, stari IQ testovi koji ocjenjuju vašu inteligenciju nakon što odgovorite na 40 standardnih pitanja. Međutim, postoje i drugi načini da otkrijete da li u vama čuči genije. Za sve ljubitelje Agate Kristi, Herkula Poaroa i detektivskih romana, mi smo spremili sedam kriminalističkih zagonetki koje će samo nekolicina uspeti da riješi. Pokušajte i saznajte posjedujete li vještine dobrih detektiva.

1. Džek se nalazi u ćeliji sa zemljanim podom i samo jednim prozorom koji je visoko postavljen da niko ne bi mogao da ga dohvati. U ćeliji nema ničeg osim lopate. Unutra je suho i toplo, a Džek neće dobiti hranu i piće uskoro. On ima samo 2 dana da pobjegne iz zatvora. Ako ne uspije – umrijeće. Kopanje tunela nije opcija jer će mu trebati više od dva dana. Kako da Džek pobjegne iz ćelije?

Džek se nalazi u ćeliji sa zemljanim podom i samo jednim prozorom koji je visoko postavljen da niko ne bi mogao da ga dohvati. U ćeliji nema ničeg osim lopate. Unutra je suvo i toplo, a Džek neće dobiti hranu i piće uskoro. On ima samo 2 dana da pobegne iz zatvora. Ako ne uspe - umreće. Kopanje tunela nije opcija jer će mu trebati više od dva dana. Kako da Džek pobegne iz ćelije?

2. Gospođa Smit je otišla u policiju tvrdeći da joj je nestala ogrlica. Kada je policija došla u kuću, nije bilo znakova provale na bravi. Jedan prozor je bio razbijen, a u kući je bio potpuni haos i prljavi otisci stopala svuda po podu. slijedećeg dana, gospođa Smit je uhapšena zbog prevare. Zašto?

Gospođa Smit je otišla u policiju tvrdeći da joj je nestala ogrlica. Kada je policija došla u kuću, nije bilo znakova provale na bravi. Jedan prozor je bio razbijen, a u kući je bio potpuni haos i prljavi otisci stopala svuda po podu. sledećeg dana, gospođa Smit je uhapšena zbog prevare. Zašto?

3. Prvog dana školske godine, ubijen je nastavnik geografije. Policija je imala 4 osumnjičenih -baštovana, nastavnika matematike, profesora fizičkog i direktora škole. Svi su imali alibi: Baštovan je rezao žbunje. Nastavnik matematike je držao test za sredinu školske godine. Profesor fizičkog je igrao košarku. Direktor je bio u svojoj  kancelariji. Ubica je momentalno uhapšen. Ko je ubio nastavnika geografije i kako je policija riješila misteriju?
Prvog dana školske godine, ubijen je nastavnik geografije. Policija je imala 4 osumnjičenih -baštovana, nastavnika matematike, profesora fizičkog i direktora škole. Svi su imali alibi: Baštovan je rezao žbunje. Nastavnik matematike je držao test za sredinu školske godine. Profesor fizilkog je igrao košarku. Direktor je bio u sovjoj kancelariji. Ubica je momentalno uhapšen. Ko je ubio nasavnika geografije i kako je policija rešila misteriju?
4. Usamljeni starac je žiieo u svojoj kući u predgrađu. Nikada nije napuštao kuću na duže vrijeme. Bio je petak sredinom ljeta kada je poštar naišao i pozvao čovjeka. Nije bilo odgovora. Poštar je pogledao kroz prozor i vidio ga kako leži u lokvi krvi. Kada je došao policajac, našao je novine od utorka, dvije flaše toplog mlijeka i jednu flašu hladnog mlijeka. Slijedećeg dana, ubica je uhapšen. Kako je policija tako brzo zaključila ko je u pitanju?

Usamljeni starac je živeo u svojoj kući u predgrađu. Nikada nije napuštao kuću na duže vreme. Bio je petak sredinom leta kada je poštar naišao i pozvao čoveka. Nije bilo odgovora. Poštar je pogledao kroz prozor i video ga kako leži u lokvi krvi. Kada je došao policajac, našao je novine od utorka, dve flaše toplog mleka i jednu flašu hladnog mleka. Sleećeg dana, ubica je uhapšen. Kako je policija tako brzo zaključila ko je u pitanju?

5. Serijski ubica je kidnapovao ljude i tjerao ih da izaberu jednu od dvije pilule: jedna je bila bezopasna, a druga je bila otrovna. Koju god bi pilulu uzela žrtva, ubica bi uzeo drugu. Žrtva bi popila pilulu sa vodom i umrla, a ubica bi preživeo. Kako je ubica uspijevao da uvijek uzme bezopasnu pilulu?

Serijski ubica je kidnapovao ljude i terao ih da izaberu jednu od dve pilule: jedna je bila bezopasna, a druga je bila otrovna. Koju god pilulu uzela žrtva, ubica bi uzeo drugu. Žrtva bi popila pilulu sa vodom i umrla, a ubica bi preživeo. Kako je uvica uspevao da uvek uzme bezopasnu pilulu?

6. Jednog zimskog dana, Džon je pronašao svog prijatelja mrtvog u sopstvenoj kući. Džon je nazvao policiju i rekao da je samo prolazio pored Džekove kuće i odlučio da uđe. Zvonio je i kucao, ali niko nije odgovarao. Pogledao je kroz zaleđeni prozor i vidio svjetlo u sobi. Disao je u prozorsko staklo da bi ga zagrijao i vidio je Džeka na podu. Policija je uhapsila Džona kao glavnog osumnjičenog. Zašto?

Jednog zimskog dana, Džon je pronašao svog prijatelja mrtvog u sopstvenoj kući. Džon je nazvao policiju i rekao da je samo prolazio pored džekove kuće i odlučio da uđe. Zvonio je i kucao, ali niko nije odgovarao. Pogledao je kroz zaleđeni prozor i video svetlo u sobi. Disao je u prozorsko staklo da bi ga zagrejao i video je Džeka na podu. Policija je uhapsila Džona kao glavnog osumnjičenog. Zašto?

7. Čuveni hemičar je ubijen u sopstvenoj laboratoriji. Nije bilo dokaza osim parčeta papira sa spiskom naziva hemijskih supstanci. Tog dana kada je ubijen, hemičar je imao tri posjetioca: svoju ženu Meri, nećaka Nikolasa i prijatelja Džonatana. Policija je momentalno uhapsila ubicu. Kako su znali ko je u pitanju?

Čuveni hemičar je ubijen u sopstvenoj laboratoriji. Nije bilo dokaza osim parčeta papira sa spiskom naziva hemijskih supstanci. Tog dana kada je ubijen, hemičar je imao tri posetioca: svoju ženu Meri, nećaka Nikolasa i prijatelja Džonatana. Policija je momentalno uhapsila ubicu. Kako su znali ko je u pitanju?

Tragovi su na parčetu papira. Ako kombinujete skraćenice hemijskih supstanci, dobićete ime Ni-K-O-La-S. IZVOR: Bright Side
ODGOVORI:
1. Džek treba da iskoristi lopatu da napravi brdo od zemlje ispod prozora na koje će se popeti i pobjeći iz ćelije.
2. Policija je bila sigurna da ih je gospođa Smit lagala, jer je prozor bio razbijen iznutra. Da je bio razbijen spolja, komadići stakla bi se nalazili na podu.  3. Ubica je profesor matematike, po sopstvenim riječima, on je držao test za sredinu školske godine, a zločin se dogodio prvog dana školske godine.  4. Očigledno je u pitanju poštar. On je znao da niko u kući ne bi čitao novine u srijedu ili četvrtak.  5. Obje pilule su bezopasne. Otrov je u čaši vode.  6. Džon ne bi uspio da odmrzne prozor zato što je obično zaleđen iznutra.  7. Tragovi su na parčetu papira. Ako kombinujete skraćenice hemijskih supstanci, dobićete ime Ni-K-O-La-S

Tužila Ciganka muža zbog zlostavljanja.Pita sudija Cigu:-Je li Cigo, što si udarao ženu tiganjem po glavi?. Mlogo laje, gos’n sudij, mlogo… -Ako je već tako, nisi je trebao po glavi, nego po du**tu!! Aa, ne neee…, gos’n sudija, mi smo dole u dobri odnosi, ali gore mlogo laje!…

Pričaju dva Crnogorca u kafiću i jedan od njih provalida je ovaj drugi tužan, pa ga upita: – Je li, Nikola, što si mi nešto tužan? – Ma pusti me, otac mi je u bolnici. – Au, i kako mu je? – Pa, na aparatima je. – Na aparatima? Pa jel dobija?

Uđe stara baba u krcati tramvaj.Stane ona na kraj i počne živčano lupkati štapom, klinac je u čudu pogleda i kaže:
– Mogli ste bar staviti neku gumicu na štap … A na to će baba: – Da je tvoj tata imao gumicu na svom štapu, ja bih sada imala gdje sjesti!