Jeste li rođeni detektiv??!

Svima su nam poznati dobri, stari IQ testovi koji ocjenjuju vašu inteligenciju nakon što odgovorite na 40 standardizovanih pitanja. Međutim, postoje i drugi načini da otkrijete da li u vama čuči genije. Za sve ljubitelje Agate Kristi, Herkula Poaroa i detektivskih romana, mi smo spremili sedam kriminalističkih zagonetki koje će samo nekolicina uspjeti da riješi. Pokušajte i saznajte posjedujete li vještine dobrih detektiva.

1. Džek se nalazi u ćeliji sa zemljanim podom i samo jednim prozorom koji je visoko postavljen da niko ne bi mogao da ga dohvati. U ćeliji nema ničeg osim lopate. Unutra je suho i toplo, a Džek neće dobiti hranu i piće uskoro. On ima samo 2 dana da pobjegne iz zatvora. Ako ne uspije – umrijet će. Kopanje tunela nije opcija jer će mu trebati više od dva dana. Kako da Džek pobjegne iz ćelije?

2. Gospođa Smit je otišla u policiju tvrdeći da joj je nestala ogrlica. Kada je policija došla u kuću, nije bilo znakova provale na bravi. Jedan prozor je bio razbijen, a u kući je bio potpuni haos i prljavi otisci stopala svuda po podu. Sljedećeg dana, gospođa Smit je uhapšena zbog prevare. Zašto?

3. Prvog dana školske godine, ubijen je nastavnik geografije. Policija je imala četvero osumnjičenih – baštovana, nastavnika matematike, profesora fizičkog i direktora škole. Svi su imali alibi: Baštovan je rezao žbunje. Nastavnik matematike je držao test za sredinu školske godine. Profesor fizičkog je igrao košarku. Direktor je bio u svojoj kancelariji. Ubica je momentalno uhapšen. Ko je ubio nastavnika geografije i kako je policija riješila misteriju?

4. Usamljeni starac je živio u svojoj kući u predgrađu. Nikada nije napuštao kuću na duže vrijeme. Bio je petak sredinom ljeta kada je poštar naišao i pozvao čovjeka. Nije bilo odgovora. Poštar je pogledao kroz prozor i vidio ga kako leži u lokvi krvi. Kada je došao policajac, našao je novine od utorka, dve flaše toplog mleka i jednu flašu hladnog mleka. Sleećeg dana, ubica je uhapšen. Kako je policija tako brzo zaključila ko je u pitanju?

5. Serijski ubica je kidnapovao ljude i tjerao ih da izaberu jednu od dvije pilule: jedna je bila bezopasna, a druga je bila otrovna. Koju god pilulu bi uzela žrtva, ubica bi uzeo drugu. Žrtva bi popila pilulu sa vodom i umrla, a ubica bi preživio. Kako je ubica uspijevao da uvijek uzme bezopasnu pilulu?

6. Jednog zimskog dana, Džon je pronašao svog prijatelja mrtvog u sopstvenoj kući. Džon je nazvao policiju i rekao da je samo prolazio pored Džekove kuće i odlučio da uđe. Zvonio je i kucao, ali niko nije odgovarao. Pogledao je kroz zaleđeni prozor i vidio svjetlo u sobi. Disao je u prozorsko staklo da bi ga zagrejao i vidio je Džeka na podu. Policija je uhapsila Džona kao glavnog osumnjičenog. Zašto?

7. Čuveni hemičar je ubijen u sopstvenoj laboratoriji. Nije bilo dokaza osim parčeta papira sa spiskom naziva hemijskih supstanci. Tog dana kada je ubijen, hemičar je imao tri posjetioca: svoju ženu Meri, nećaka Nikolasa i prijatelja Džonatana. Policija je momentalno uhapsila ubicu. Kako su znali ko je u pitanju?

Jeste li uspjeli rijšiti?? ako niste nudimo vam rješenja kako slijede:  1.Rješenje: Džek treba da iskoristi lopatu da napravi brdo od zemlje ispod prozora na koje će se popeti i pobjeći iz ćelije. 2. Rješenje: Policija je bila sigurna da ih je gospođa Smit lagala, jer je prozor bio razbijen iznutra. Da je bio razbijen spolja, komadići stakla bi se nalazili na podu.  3. Rješenje: Ubica je profesor matematike. Po sopstvenim riječima, on je držao test za sredinu školske godine, a zločin se dogodio prvog dana školske godine.  4. Rješenje: Očigledno je u pitanju poštar. On je znao da niko u kući ne bi čitao novine u srijedu ili četvrtak.  5. Rješenje: Obje pilule su bezopasne. Otrov je u čaši vode.  6. Rješenje: Džon ne bi uspio da odmrzne prozor zato što je obično zaleđen iznutra.  7.Rješenje: Tragovi su na parčetu papira. Ako kombinujete skraćenice hemijskih supstanci, dobićete ime Ni-K-O-La-S.-Studomat.ba.

Fata se osjeća bolesno pa ode doktoru. Pregleda doktor otkucaje srca, udisaje i izdisaje, pluća u redu i kaže joj: Vaša pluća i srce su u redu. Sada da pogledano kako je vaša mala stvar zbog koje žene imaju sve probleme. Fata poče da se svlači, a doktor je zaustavi i kaže joj: -Ne, ne… gospođo obucite se, samo mi pokažite jezik!!

Odveo Mujo Fatu u shopping centar, on sjeo u kafić na pivo, a Fata se razletila na sve strane. – Nakon što je par puta prošla kraj Muje, on je pozove: – Fato, bona, de sjedi malo! Fata nervozno odgovori: – Nemam kad, bolan, tol’ko toga još trebam! Mujo povisi glas: – Sjed’, bona, kad ti kažem! Fata uzdahne i sjedne, a Mujo će: – Vid’ ‘vamo, ja računam da možemo bit’ tu još jedno po’ sata, ne više, prebrza si! Fata zbunjeno upita: – Kako to misliš prebrza? Mujo slegne ramenima: – A jeb’ga, ti se krećeš brzinom od 200 maraka na sat, a meni plata samo 400 ..