Jednostavni načini da saznate da li imate neprijatan zadah…

Po statistici, od halitoze, ili neprijatnog zadaha, pati bribližno 25-30% ljudi u svetu.

Ako vaši problemi nisu povezani s bolestima zuba, desni ili želuca, a vi ste povremeno ipak nesigurni u sebe, koristite ove jednostavne i efikasne metode, koje je Femina prikupila za vas:

Liznite koren šake

Potrudite se da to učinite srednjim delom jezika gde se nakuplja najviše bakterija. Sačekajte 5-10 sekundi i pomirišite. Ako vam se ne sviđa miris, trebalo bi da operete zube ili da upotrebite tečnost za ispiranje usta. Nemojte provoditi ovaj test odmah nakon pranja zuba, jer rezultat neće biti verodostojan.

Pređite prstom preko korena jezika

Ovaj metod je tačniji od prvog, ako uspete da pređete prstom baš preko korena jezika. Sačekajte dok se pljuvačka ne osuši, a onda pomirišite prst. Ne zaboravite da ovo radite čistim rukama.

Dišite u čistu čašu

Možete, takođe, koristiti i šolju, plastičnu kutiju ili kesu. Duboko udahnite i polako izdahnite kroz usta u posudu, koju ste maksimalno primakli licu, a zatim naglo udahnite kroz nos. Ocenite rezultat. Uzgred, duvanje u šaku nije efikasno, jer se miris iz usta meša s mirisom ruku.

Koristite gazu

Malim komadom gaze protrljajte površinu jezika i procenite – to isto osećaju i vaši sagovornici. Naslage žute boje govore o povećanom lučenju sulfida, a to znači i neprijatan zadah.

Uklonite naslage s jezika

Uz pomoć obične kašike ili specijalnog strugača uklonite deo naslaga s površine jezika i ocenite ga. Što je masa tamnija, to je verovatnije prisustvo neprijatnog mirisa.

Eksperiment s ogledalom

Stanite ispred ogledala i maksimalno isplazite jezik. Ako na njemu ima naslaga, onda verovatno ima i neprijatnog mirisa. I zapamtite, što su naslage tamnije, tim pre treba da upotrebite četkicu za zube ili tečnost za ispiranje.

Ocenite ukus u ustima

Ako vam se ukus u ustima ne sviđa, verovatno vam se ni miris neće dopasti. Ipak ne zaboravite da poseban ukus možete osećati samo određeno vreme, ako ste jeli nešto ljuto, začinjeno ili slatko. U tom slučaju vam može pomoći obična žvakaća guma.  Izvor: Femina

Fata se žali doktoru: Doktore, mislim da sam slaba u se**u. Mogu samo tri puta za noć!– Pa to je odlično! Zašto mislite da je to malo?– Pa moj Mujo zaskače na mene po deset puta tokom svake noći. Znate, nemam snage za više od dva tri puta …-Najbolje da kada vam dosadi upalite svjetlo i to će ga postidjeti. Sigurno će odustati! Uveče, svjetlo ugašeno, Mujo se već treći put penje na Fatu. Ona naglo upali svjetlo,kad ono na njoj komšija Ibro. – Komšija, šta vi ovde radite? Gdje je moj Mujo??– Eno ga vani, prodaje ulaznice!”

Idu Pamet i Šta te Briga ulicom i Pamet predloži: Šta te Briga, idemo na pivo! Ali Šta te Briga reče: Ne! Ja neću, ti idi.
Tako Pamet uđe u kafanu, a Šta te Briga ostane čekati. Tu mu priđe policajac i upita: Hej, kako se zoveš? • Šta te Briga. Policajac ponovi pitanje: Kako se zoveš? • Šta te Briga. – ponovi on. Policajac pobesni i krene da mu vezuje lisice:  Budalo, trebao si samo da kažeš kako se zoveš! Gde ti je pamet?! • Eno ga u kafani, pije pivo. – tužno odgovori Šta te Briga.

Plavuša ulazi u prodavnicu, prodavačica je ljubazno upita: Izvolite, što želite?– Trebaju mi pelene za mog malog usranka.– Koju veličinu nosi vaš mali usranko? Hm, nisam baš sigurna…–Dobro, koliko mali usranko ima meseci? – Čekajte da izračunam. Plavuša uze olovku i papir i počne računati i kaže: Evo, tačno 1020!” –Ne razumem, pa koliko je zapravo stara vaša bebica? –Ma nisu pelene za bebicu već za mog starog dedicu!