Jedno je stvarnost a drugo je fantazija !!!

Doselio Mujo u Ameriku. U bilo koju kafanu da je ušao ćuo bi kako ljudi pričaju o jahanju na talasima. Da bi i on imao o čemu pričati odluči da nauči jahat na talasima. Kupi dasku ode do ergele i kupi konja…Poslije desetak dana sretne jarana Hasu i požali mu se: -Znaš jarane, jahanje na talasima mi se uopšte ne sviđa! Haso iznenađen pa mu kaže: -Zašto? Ma šuti, prokleti konj nikako nije hteo da uđe u vodu!

Uđe pijanac s poderanim ruksakom i starim novinama u autobus i sjedne kraj sveštenika. Izvadi flašu s rakijom, popije u jednom cugu sve što bilo u flaši, uzme svoje novine i poče da čita. Sveštenik se pravi kao da pijanac ne postoji i skriva svoju nelagodu. Nakon par minuta pijanac se zagleda u njega i pita: – Čujte oče, recite vi meni od kog đavola se dobija taj artritis? Sveštenik mu podrugljivo odgovori: – Artritis je posljedica pokvarenog života, odlaženja griješnim ženama, prekomjernog pušenja i odanosti piću, posebno žestokom alkoholu. Od opijanja koja završavaju noćima provedenim s prostitutkama i od mnogih drugih svinjarija i gadosti! – A u pi**u materinu, odvrati pijanac i nastavi da čita. Sveštenik se osjeti krivim za sve što je ovako grubo rekao pijancu i odluči dai mu se izvini, te pun razumjevanja kaže: – Oprostite, nisam namjeravao biti tako grub, ali recite mi od kada bolujete od artritisa? – Ja? Ma neeee, nemam ja tu bolest, samo sam čitao ovaj članak u novinama gde kaže da Papa pati od artritisa već nekoliko godina.

Idu Mujo i Haso ulicom i ugledaju dženazu /sahranu/ kako prolazi. Dogovore se da Huso ode i pogleda ko je i od čega je taj čovjek umro. Haso dolazi do jednog u povorci i pita: -Izvite molim vas, da li možete da mi kažete od čega je ovaj čovjek umro. Gospodin mu odgovara: – Umro je od leukemije. Haso sav jadan nije mogao da skonta šta mu je leukemija pa kaže Muji: – Hajde Mujo pitaj ti, ja nisam zapamtio sta mi je onaj čovjek rekao. Ode Mujo i priupita posljednjeg u povorci, od čega je čovjek umro. Al’ baksuz naletio na pjesnika. Kao što svi znamo pjesnici govore u stihovima: -Ovaj čovjek je rođen kao ptica, živio je kao ptica i umro je kao ptica”, odgovori čovjek Muji. Mujo se vrati do Hase i kaže mu: -Ja nisam nešto siguran ali kako sam mogao da skontam, neko ga je ubio iz pračke.

Ulazi Mujo u banku i s vrata se počne derati: -Jel’ ovdje mogu otvorit je*eni devizni račun! Službenica sa šaltera mu kaže:  -Molim vas gospodine pazite kako se izražavate, ovo je javna ustanova i mi ne možemo tolerisatii takvo ponašanje! Mujo i dalje bahat te nastavi galamiti:  -Ma boli me ku**c za javnu ustanovu, reci ti meni jel’ ja ovdje mogu otvoriti je**ni devizni račun.!! Službenica sva pocrvenila pa mu oštrim glasom kaže:  -Ako ne obratite pažnju na način izražavanja, ja ću pozvati direktora banke. -Boli mene k**ac za način izražavanja, jel’ ja ovdje mogu otvoriti j**eni devizni račun ili ne?!  Službenica ljutita ode i dovede direktora. Direktor pita Muju:  -Oprostite gospodine kakve vi probleme stvarate?  -Aman”, kaže Mujo: -Osvojio sam trideset miliona eura na lotu i doš’o sam pitat’ je l’ ovdje mogu otvorit je**ni devizni račun.  A na to će direktor pokazujući na službenicu:  – Ama, jel’ ti ova glupa pi**a stvara probleme, matere ti?