Jedite crnu čokoladu-izuzetno je zdrava za Vas

Crna čokolada može da spriječi smrtonosne bolesti i bude od velike pomoći mozgu, saopštili su stručnjaci.

Ova čokolada sadrži flavanol, koji spriječava upalu i može da umanji zapaljenje tkiva. Čokolade koje sadrže 70 % kakaa podstiču mozak i kardiovaskularni sistem povećavajući protok krvi i smanjujući upale, pokazalo je najnovije istraživanje.

Prošle godine studija italijanskih naučnika takođe je otkrila da tamna čokolada povećava protok krvi u ključne dijelove mozga, poboljšavajući tako sjećanje i pažnju. Za razliku od ove zdrave poslastice, mliječne čokolade prepune su štetnih masti, zasićenih masnih kiselina, holesterola i šećera, koji štetno utiču na organizam. Naravno i ovdje morate biti umjereni. Nemojte pretjerivati, jedan red dnevno sasvim je dovoljan.

Tamna čokolada sadrži poprilične količine flavonoida blagotvornih za naše zdravlje. Tih antioksidansa također ima u crnome vinu i mnogim vrstama voća i povrća. Čini se ipak kako upravo tamna čokolada ima više flavonoida od bilo koje druge namirnice.
Čokolade koje sadrže 70 posto kakaa potiču mozak i kardiovaskularni sistem povečavajući protok krvi, smanjujući upale, pokazalo je najnovije istraživanje.

Imate osjećaj da je vaša koža masna, previše znojna i nema lijepi ten? U pomoć vam stiže čokolada… Kada se kombinira s kofeinom, tamna čokolada tvori idealan pakung za detoksikaciju kože. Poboljšava cirkulaciju i njeguje kožu, djeluje kao piling i uklanja mrtve stanice kože te olakšava disanje kože. Ako se zaista želite počastiti, probajte dekadentni piling za tijelo od čokolade.

Približavate se trećem desetljeću i pribojavate se bora? Uz tamnu čokoladu one će biti manje vidljive, jer, osim što flavonoidi štite kožu od oštećenja uzrokovanog suncem, oni pomažu koži održati elastičnost te tako sprječavaju bore. Jednako tako olakšavaju regeneraciju stanica, a to znači mlađa koža!

Čokolada može sniziti krvni tlak – ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako istraživanja pokazuju da čak i male količine tamne čokolade daju sličan potencijal snižavanja krvnog tlaka u usporedbi s opsežnim dijetetskim mjerama koje su se dokazale učinkovitim za smanjivanje krvožilnih problema.

Osim što jedna jabuka dnevno prorjeđuje posjete liječniku i stomatologu, od velike vam pomoći može biti i tamna kockica čokolade. Naime, 12 grama tamne čokolade dnevno dovoljno je za očuvanje zdravlja cakline – zaštitnog sloja naših zubi od karijesa.