Ipak se mora znati ko je KRALJ tenisa!!!

Srbijanski teniser Novak Đoković (1. ATP) osvojio je Australian Open nakon što je u finalu pobijedio Španca Rafaela Nadala (2. ATP) rezultatom 3:0, po setovima 6:3, 6:2, 6:3.

Đoković je današnjom pobjedom postao prvi teniser koji je osvojio sedam naslova na prvom Grand Slam turniru sezone te je iza sebe ostavio Roya Emersona i Rogera Federera, koji su osvojili po šest titula. Srbijanski teniser je ujedno i obogatio svoju karijeru 15. Grand Slam naslovom, a ispred njega su i dalje Nadal sa 17 te Roger Federer s 20 titula.

Đoković je prvi servirao na ovom spektakularnom meču i bez problema je poveo u gemovima, a tako je bilo i na servisu Španca pa je brzo stigao do breaka. Novak je nastavio bez greške servirati, za razliku od Nadala koji je i u četvrtom gemu bio nadomak da izgubi gem. Zvuči gotovo nevjerovatno da ni nakon trećeg servisa srbijanskog tenisera Nadal nije uspio apsolutno baš ništa uraditi, a onda je napokon na nešto lakši način zadržao svoj servis.

Nakon uvodnih šest gemova oba tenisera su podesila nišanske sprave i bez izgubljenog poena sačuvali su svoje servise pa je Đoković s rezultatom 5:3 stigao nadomaka vodstva u finalu. Na kraju ga je ovjerio nakon svog servisa i poveo u setovima. Vrijedi istaći da je Đoković ostvario četiri asa prilikom servisa u prvom setu, dok Nadal nije imao niti jedan.

Oba tenisera počela su s dobrom igrom u drugom setu, a prvi veliki problemi za Nadala nastali su u petom gemu. Tada Novak bez problema osvaja vrlo važan break. I sljedeći servis Španac je glatko izgubio pa je Đoković neočekivano i bez velikih problema osvojio drugi set te došao na korak do trofeja. I u drugom setu Novak je zadržao visok nivo servisa te je ostvario nova četiri asa.

Presudni gem u trećem setu dogodio se već na drugom Rafinom servisu, kada uz dosta borbe Novak uzima break. Do kraja seta je tu prednost zadržao te neumoljivo i neočekivano lagano savladao Španca i osvojio Australian Open.

 

 

 

 

 

Srbijanski teniser nastavio je briljirati i poslije meča, gdje je na pres konferenciji nasmijao sve prisutne sjajnom imitacijom jednog novinara koji je njegova postignuća u karijeri nabrojio dosta ravnodušnim tonom.

“Sedam Australian opena, 15 titula Grand slama..”, počeo je nabrajati novinar, a onda ga je Đoković imitirajući njegov glas prekinuo i rekao: “Nije toliko loše”, na šta su svi prisutni prasnuli u smijeh.

Ipak, poznat po svojoj korektnosti, Đoković se izvinuo novinaru i rekao mu da se nije rugao njegovom naglasku, već tome što uvijek hladnokrvno i bez oduševljenja nabraja njegove uspjehe.

Novinar je to shvatio i priključio se smijehu.

Đoković je danas nastupio zaista dominantno, a najbolje to ocrtava podatak da je u tri seta imao svega devet pogrešaka! Đoković je u polufinalu protiv Pouillea napravio samo pet pogrešaka, a s ovih devet je u zadnja dva meča na Australian Openu u ukupno 48 odigranih gemova napravio samo 14 pogrešaka.