Ima li išta gore od ljubomornog muža??!

Danas sam izasla s prijateljicama na ručak. Muž je znao da idem s njima, ali u zadnji trenutak sam saznala da ide i muž od ove jedne. I predloži on neki restoran, da nas vozi tu, svi se slože, pa i ja. I napišem mužu poruku, tako je i tako, kad zove on mene, nabraja mi, vidjet ću kao ja, kako sam smjela, da me neki muškarac vozi i vodi negdje, i evo sad kući, izvrijedjao me, ne govori sa mnom, *kurvom*.. a bile nas 3 zene, sve ok bilo.-Ispovesti-

 

Kad smo ljubomorni, i to bez razloga, pogrešno tumačimo događaje, tačnije kreiramo neki svoj scenario. Na kraju, kažu stručnjaci, svojim pogrešnim ponašanjem možemo da nateramo partnera da uradi ono čega se najviše bojimo. Samouverene osobe i kad osete ljubomoru, bolje se bore sa njom, odnosno kraće ih muči ljubomorno stanje. Ako zaključe da treba prekinuti vezu, uradiće to i krenuti dalje. Ljubomora je, naravno, ogromna pretnja vezi ili braku. Veza sa ljubomornom osobom brzo postane neprijatna. – Niko ne voli da ga neko guši, pa beži od ljubomornog partnera, što stvara još veću ljubomoru – objašnjava psihoterapeut začarani krug ljubomore.U vezi je neophodna optimalna distanca između partnera da bi svako imao prostor za svoja lična interesovanja, određeni prostor slobode. Ako ona ne postoji, veza teško može da opstane.

– Krajnji ekstrem ljubomore je patološka ljubomora. Osobe sa takvom vrstom ljubomore negiraju pravo partnera na izbor. On se vidi samo kao produžetak svojih potreba. Odaju je ispitivanje partnera koji vremenom mogu da prerastu u verbalne i fizičke napade. Patološki ljubomoran partner drugu stranu u vezi ne gleda kao osobu nego kao predmet. – Kada ljubomora poprimi opsesivni karakter, partnerski odnos se pretvara u odnos nepoverenja u kome jedan od partnera uzima ulogu progonitelja i nekog ko kontroliše aktivnosti partnera, zahtevajući stalno dokaze ljubavi – dodaje psiholog Jelena Stefanović. Jako je značajno da partneri prvenstveno rade na sebi, upoznaju svoja osećanja, nesigurnosti, strahove, da se suoče sa njima, da ih sagledaju iz drugačije perspektive i da na taj način integrišu sve aspekte ličnosti. Dok upoznaje sebe, osoba postaje otvorenija i spremnija da drugu osobu vidi i doživi kao celovito i autentično biće, a samim tim i da razume njene postupke.