HOROR SE BUDI U KINI u pokrajini Heilongjiang

Iz kineske pokrajine Heilongjiang stižu vijesti o novim žarištima zarade koronavirusom. Službene reakcije su suzdržane, ali neki već govore o drugom „Wuhanu“

U Kini su svakodnevni život uglavnom vraćeni normalnosti, krivnja novih prihoda zarađena od početka travnja je konstantna, gotovo na nuli, kako pokazuje aktuelna grafika američkog Sveučilišta Johns Hopkins.

Ali, stižu vijesti o novim slučajevima u pokrajini Heilongjiang, na sjeveroistoku Kine, zbog čega se među pučanstvom širi strah od „novog vala“ zaradio.

„Potpuno je jasno, Heilongjiang se razvio u novom Hubeiju“ objavio je jedan stanovnik jugozapada te pokrajine za Deutsche Welle. U najvećem gradu provincije Hubei Wuhanu započela je epidemija krajem 2019. godine.

Više žarišta u Heilongjiangu

Od srede je izdvojeno državno javno ministarstvo pokrajine Heilongjiang u više gradova registrovanih prostora i vremenskih učestalija broj slučajeva zarade, takozvanih klastera ili žarišta zarade. Trenutno u ovoj pokrajini ima 553 potvrđenih slučajeva Covida-19, od 386 slučajeva Kineza koji su vratili kuću iz Rusije.

Nakon objavljivanja vijesti da je žarište zaradilo jednu bolnicu u gradu Mudanjiangu 18. godine vlasti su pooštrile kontrole gradskih četvrti. A 26. aprila su svi stanovnici grada Mudanjianga pozvali da svoje stanove ostave samo ako je stvarno nužno. Gradska uprava putem interneta je objavila upute za svako kućanstvo koje je odabralo osobu „jakog imunosnog sustava“ koja će obavljati kupovinu.

Moguća blokada Mudanjianga

Dalje je u obavijesnoj gradskoj upravi kaže: „Od 27. aprila gradska uprava će slati timove u ophodnju koja će kontrolirati pridržavanje discipline. Skupine s više od tri osobe bit će uhapšene. Elektro-romobili se više ne smiju koristiti u cestovnom prometu. “Privatni automobili mogu samo koristiti posebne mogućnosti.

I odlazak stanovnika iz drugih dijelova pokrajine Heilongjiang u grad Mudanjiang uglavnom je zabranjen. Mnoge prodavaonice su zatvorene, iznimne su samo muške trgovine prehrambenih proizvoda i svakodnevnih potreba.

Jedan stanovnik je izjavio za DW da je najveći broj stanovnika u službenim službama. „Oni ne vjeruju bezuvjetno tim brojkama.“ Ja ne znam hoće li vlasti i kada cijeli grad staviti u karantenu i istražiti zabranu izlaska. „Mi jednostavno ne znamo kakvu odluku imamo zbog političkih razloga ili zbog svojih naučnih činjenica.“

Pogođen i glavni grad pokrajine Harbin

Kako pišu Pekinške narodne novine, u glavnom gradu pokrajine Harbinu koji ima oko deset milijuna stanovnika registrovano je više žarišta infekcije oko bolnice. U jednom slučaju bio je 87-godišnji pacijent u samo nekoliko dana zarazio 78 osoba, tako da je druga diploma u bolnici na diplomi Harbinu mora biti privremeno zatvorena, piše Deutsche Welle.

U Harbinu dosad očito nisu uvedene takve korake kao u Mudanjiangu. Jedan stanovnik koji je predstavljen kao Li izjavo je za DW: „Mjesni odbori tužni izdaju iskaznice u kojima stanovnici moraju staviti svoju fotografiju. Iskaznicu treba pokazati kad željeznica u svojoj stambenoj četvrtini, ali moj je dojam da se dosad ne kontroliraju jako strogo. Lokalne tržnice još rade, a gotovo svi su u ulici nose zaštitne maske. “

Za razliku od Huanga od Mudanjianga, Li ima povjerenja u vlasti. „Mislim da u Harbinu vlasti imaju stanje pod kontrolom. Zašto bi krivotvorili podatke o Covidu-19? Da bi samo još više naštetili ugledali vlade. “

Nepovjerenje prema stanovnicima pokrajine

Ali, stanovnici pokrajine Heilongjiang suočeni su s nepovjerenjima iz drugih dijelova Kine. Huang iz Mudanjianga govori za DW o sudionicima negativnih postova na društvenim mrežama. Iz straha da će stanovnici Heilongjianga tužno pronaći posao u drugim dijelovima zemalja. Jednog njegovog poznatog koji je u vrijeme vrha epidemije radio od kuće šef je prošlih tjedana odmah poslao kuću kad je objavio na radnom mjestu u susjednoj pokrajini Shandongu.