HAOS U SKOPLJU: 50 naoružanih ljudi upalo u sjedište Islamske vjerske zajednice

Razriješeni skopski muftija Ibrahim Šabani i bivši generalni sekretar Islamske vjerske zajednice (IVZ) u Makedoniji Afrim Tahiri upali su danas s više od 50 naoružanih osoba u sjedište zajednice u Skoplju i saopštili da će ubuduće oni upravljati tom organizacijom.

Poslije upada oni su zaplijenili pečate Islamske vjerske zajednice i saopštili da će ubuduće upravljati njom, piše Dnevnik.mk.

Podsjetimo, za reisa je u srijedu ponovo izabran Sulejman Redžepi, a jedan od prvih reisovih poteza bio je da razriješi Šabanija i Tahirija.

Dvojica smijenjenih zvaničnika zahtijevali su da im reis obrazloži zašto je održao tajnu sjednicu na kojoj je sam sebe nezakonito reizabrao.

Iz policije tvrde da im je oko 8.30 sati prijavljeno da su se ispred IVZ okupioli građani nezadovoljni smjenom skopskog muftije.

Ispred sedišta IVZ-a u ovom trenutku je mirno. U zgradi su Šabanijeve i Tahirijeve pristalice, a ispred objekta raspoređeno je nekoliko pripadnika policije.

U blizini sjedišta partije Demokratske unije za integracije (DUI) Alija Ahmetija, u Maloj Rečici kod Tetova, sinoć je odjeknula je snažna eksplozija.

Kako su prenijeli makedonski mediji, nema informacija o povrijeđenima, a najvjerovatnije je riječ o eksploziji ručne bombe “kašikare”.

Za sada nema informacija koji su motivi ovog napada.