Grickanje noktiju, jedna od najlošijih navika??!

Želite li da vaši novi, neizgriženi nokti ponovno zablistaju isprobajte neke od ovih savjeta:

Kompulzivno grickanje noktiju raširenije je nego što mislimo, a svatko tko se ‘navukao’ na ovu ružnu naviku jako dobro zna koliko je se teško može riješiti. Koji god bili njezini okidači, stres, dosada ili tjeskoba, izgriženi nokti prizor su koji si ne bismo smjeli dopustiti

Osim što je riječ o navici koju nitko ne voli, grickanje i pljuckanje noktijumože biti opasno za zdravlje te izazvati deformacije noktiju, upale kožice, probleme sa zubima, želučane tegobe pa čak i virusne infekcije uzrokovane konstantnim lickanjem prstiju.

Želite li prestati s grickanjem isprobajte sljedeće jednostavne recepte i pronađite onaj koji vam najviše odgovara. Cilj je da vam se guranje prstiju u usta zamjeri te da svaki sljedeći pokušaj bude što neugodniji. Odaberite vama najmrskije rješenje i budite uporni i dosljedni. Sretno!

7 TRIKOVA DA IZGRIŽENI NOKTI POSTANU STVAR PROŠLOSTI:
1. Dva puta dnevno namočite prste u ulje (maslinovo, ricinusovo, riblje ili ulje čajevca) oko 20 minuta
2. Namažite nokte Tabasco umakom
3. Istrljajte prste ljutom papričicom
4. Namočite prste u ocat (oko 5 minuta)
5. Namočite prste u sok od limuna (oko 5 minuta)
6. Istrljajte prste klinčićima ili češnjakom
7. Dok ste kod kuće svaki nokat zamotajte u flaster ili ljepljivu traku

Važne napomene:
– Ulja su odlična za njegu kožice oko noktiju te za same nokte jer ih njeguju i hrane. Želite li pojačati učinak u ulje dodajte Tabasca ili praha ljute papričice kako bi okus bio nepodnošljiv i samim time korisniji.

– Ne zaboravite kako nakon nanošenja ljutih ili vrlo kiselih dodataka ne smijete dirati oči te treba biti oprezan oko djece i kućnih ljubimaca.

– Nokte držite urednima i kratko porezanima, bez nepravilnih rubova koji bi vas mogli dovesti u napast da ih gricnete.

– U hladnjaku imajte svježe mrkve, celera pa čak i leda jer kada osjetite potrebu za grickanjem radije zagrizite ove tvrde namirnice.

– Ako vam je kožica oko noktiju oštećena izbjegavajte spomenute ljute i kisele preparate kako ne bi dodatno iritirali oštećenu kožu. Radije odaberite opcije s uljima i flasterima.

 

 

 

EVO JOŠ NEKIH DOBRIH SAVJETA: Ako ste jedan od onih koji grickaju nokte, ne propustite ovih 10 saveta. Oni će vam pomoći da prevaziđete ovu naviku, koja nije samo loša i neestetska, već predstavlja i potencijalnu opasnost po vaše zdravlje. Grickanje noktiju i zanoktica može uzrokovati bol, pa čak i rane na prstima. Ako se to događa često, infekcije mogu zahvatiti nokte, ali se sa noktiju preneti i na usta. Stoga, grickanje noktiju duže vreme može uzrokovati poremećen rast noktiju i njihove deformacije. Stoga, morate prestati da grickate nokte koliko danas… sledećih 10 ideja će vam pomoći u ovom …

-Samokontrola Prvi korak je da upoznate sebe i svoje navike. Obratite pažnju u kojim situacijama grickate nokte i kakve su vam emocije dok to radite. Najverovatnije ćete otkriti nešto što vam može pomoći u daljem odvikavanju.

-Zamislite da imate lijepe nokte  Zamislite da imate lijepe, duge i zdrave nokte. Počnite sa jednim noktom. Ako uspijete sa jednim, to može biti vaš motiv da nastavite i sa ostalim noktima.

-Stavite samolepljive ceduljice – podsjetnike negde pred očima da vas podsjete da ne prinosite ruke ustima.

-Nađite fotografiju noktiju kakve želite i pored nje stavite fotografiju svojih noktiju i fazi kada su najoštećeniji  – siguno ćete shvatiti da ipak ne želite da imate tako ružne nokte.

-Nađite uzrok grickanja noktiju Nakon što prepoznate situacije u kojima najčešće grickate nokte, probajte pronaći i razlog za to:

  • Ako je razlog za to trenutni stres, borite se s njim koristeći tehnike opuštanja, vežbe, više sna, manje dnevnih obaveza…
  • Ako je uzrok opšta napetost, pokušajte da naučite nove načine za borbu protiv teskobe, nađite nešto drugo što će vam pomoći da se smirite i lakše  nosite sa svakodnevnim problemima.

Možete koristiti lak za nokte ili specijalne kreme  protiv grickanja. Ukus tih sredstava je gorak i neprijatan. Međutim, ako se vremenom naviknete na taj ukus i ponovo počnete da grickate nokte – zamenite to sredstvo za neko slično. Budite oprezni da ljubav prema gorkom ne prenesete i na hranu.

Djevojke brzo i efikasno mogu zaštitili svoje nokte u salonima ljepote – stavljanjem vještačkih noktiju.

 Lijepi i čvrsti nokti Minerali, kalcijum i magnezijum prvenstveno utiču na izgled noktiju. Unosite ih u preporučenim dozama, bez obzira da ćete to raditi putem ishrane ili dijetetskih dodataka.

Sredstva za jačanje noktiju mogu se kupiti u apotekama. Ako barem neko vrijeme uspijete da ih ne grizete, zaštititite svoje – nalakirajte ih sami ili posjetite manikira. Sigurno će vam biti jako teško da “napadnete” lijepe i sređene nokte.

Nađite sebi neku drugu naviku Neki ljudi recimo vole da kuckaju prstima, a vama može biti dovoljno i da samo kontrolišete svoje dlanove ili odaberete neku kreativnu naviku, na primer crtanje.

Sakrijte nokte Možete sakriti svoje nokte i tako se oduprijeti iskušenju. Stavite rukavice ili flastere. Na zanoktice i oštećenu kožu, nanesite kremu kako biste što prije sanirali posljedice grickanja. Uvijek imajte pri ruci set za nokte. Na taj način nećete pasti u iskušenje ako imate zanokticu ili zacijepite nokat, ili ako iznenada pomislite da su vam nokti previše dugački.

Budite uporni Grickanje noktiju je navika koja se možete osloboditi vrlo brzo. Morate biti svesni škodljivosti takve navike, morate imati strpljenja, volje i samo discipline. Ne zaboravite da je izgled noktiju i odraz zdravlja ljudi, što je takođe dobar argument da se prestane sa ovom ružnom navikom.

Grickanje noktiju je česta prinudna navika kod dece i odraslih. Neki podaci govore da:

  • Čak 30 posto djece i 45 posto tinejdžera gricka nokte.
  • Gotovo polovina djece i mladih između 10 i 18 godina povremeno gricka nokte.
  • Adolescenti između 18 i 22 godine grickaju nokte, ali obično se oslobode ove navike do 30 godina.