Grešaka tokom tuširanja koje vam razaraju kožu i zdravlje…

Retko ko bi pomislio da možemo da pravimo greške i prilikom tako jednostavne radnje kao što je tuširanje. Nekada iz neznanja, a nekada u žurbi, činimo stvari koje škode ne samo našoj koži već i celokupnom organizmu. Zato smo vam mi pripremili nekoliko jednostavnih pravila kako da sačuvate sopstveno zdravlje i nadamo se da ćete ih se setiti svaki put kada krenete na tuširanje.

1. Predugo tuširanje

Predugo tuširanje

Kao i topla voda, i dugotrajno tuširanje isušuje kože, što može da rezultira osipom i svrabom, Optuimalna dužina tuširanja jeste oko 10 minuta.
2. Česta upotreba kupki i gelova za tuširanje
Česta upotreba kupki i gelova za tuširanje

Što više pene, to je više veštačkih aktivnih supstanci u gelu za tuširanje. One uklanjaju prirodni masni sloj sa vaše kože koji je zapravo štiti, pa koža postaje gruba i suva. Takođe, ako vam antibakterijska sredstva nisu posebno prepisana, nema potrebe da ih svakodnevno koristite.
Koristite stare i mokre sunđere

Mokri sunđeri i lufe su pogodna sredina za razvoj bakterija i gljivica, pa bi bilo dobro da ih menjate svake 4 nedelje. Pokušajte da umesto njih koristite frotirsku rukavicu ili peškir. Važno da je sunđer nakon svake upotrebe osušite.
4. Previše entuzijastično sušenje
Previše entuzijastično sušenje

Osušite telo mekanim peškirom, ostavljajući ga blago vlažnim. Namažite omiljenu kremu i vaša koža će biti glatka i zdrava!
5. Previše vruća voda
Previše vruća voda

Vrela voda dovodi do isušivanja i pucanja kože. Ona uklanja previše prirodne masnoće sa kože, ostavljajući je tako nezaštićenu. Takođe povećava protok krvi što često dovodi do eritema, upala i osipa. Temperatura 35-40°C savršena je za zdravlje kože.  Image source: brightside.me

Sretne Haso jarana Muju i vidi ne izgleda mu baš dobro i pozove ga da popiju kaficu i da se malo izjadaju jedan drugom. Mujo, jarane, šta je to s tobom, izgledaš mi nikakav? Mujo odmahne rukom: -Ma, šuti jarane, ne pitaj ništa, živim u smrtnom strahu!! Haso tek sad ništa nije jasno:-Pusti bolan,kakav smrtni strah, šta je bilo? Mujo uzdahne: -Pa vidiš kakva su vremena došla – ne platiš struju – sijeku, ne platiš telefon – sijeku … I kakve to ima veze s tobom , sve imaš i struju i telefon? Mujo slegne ramenima: – Jeb’ga, jarane, nisam platio alimentaciju ima tri mjeseca…pa me strah

Sjede u kafani dva novinara,i razmjenjuju teme uz jutarnju kaficu: -Druže, žene su neviđeni đavoli!! -I,šta? Ti si to tek sad shvatio?! -Ne. Shvatio sam da smo mi muškarci izgubljeni u vremenu i prostoru. I za razliku od njih, ne znamo šta hoćemo! – Otkud ti sad to? – Radio sam danas anketu. – I?? – Na pitanje :-Da li je bolji seks sa mužem ili ljubavnikom, dobio sam odgovore od čak 500 žena! – Iiiiiii??! – Od njih 500,150 je reklo sa mužem, a 350 sa ljubavnikom! – Pa,šta sad sa tim? – Pa,druže,nijedna nije rekla da NE ZNA!!