Golub prodat na aukciji za 1,6 miliona eura

Golubica po imenu Nju Kim, koja potiče iz poznate uzgajivačnice na području Antverpena, postala je najskuplja prodata ptica svoje vrste u svijetu.

Golub pismonoša iz belgijske uzgajivačnice prodat je danas na aukciji jednom kineskom kupcu po rekordnoj cijeni od 1,6 miliona eura, prenio je Pižon paradi (Pigeon Paradis – Pipa) specijalizovani sajt koji je organizovao prodaju.

Golubica po imenu Nju Kim, koja potiče iz poznate uzgajivačnice na području Antverpena, postala je najskuplja prodata ptica svoje vrste u svijetu.

Prethodni rekord je držao golub mužjak Armando, iz druge uzgajivačnice u Flandriji, koji je prodat 2019. godine za 1,24 miliona eura.

“Smatram da je ovo svjetski rekord, jer nikada ranije nije prodata ptica po tako velikoj cijeni”, rekao je izvršni direktor platforme Pipa Nikolas Giselbreh (Nikolaas Gyselbrecht).

Golubica je sa dvije godine postala miljenica na takmičenjima. Ona je 2018. godine osvojila titulu najboljeg goluba u Belgiji.

Elitni evropski golubovi postali su sve popularniji širom svijeta posljednjih godina, posebno u Kini, gdje golubarstvo može da stvori ogromne dobitke.

Interesovanje bogatih kupaca, iz Azije ili zalivskih zemalja, dovelo je do skoka cijena za ove “šampione”, čiji se takmičenje sastoji u tome da se prvi kući vrate instinktivno,

nakon što su ponekad prevalili stotine kilometara.

 

Uzgoj golubova je tradicija ukorijenjena u Belgiji, ali takođe i u Holandiji ili na sjeveru Francuske. Samo u Belgiji ima oko 20.000 uzgajivača golubova namijenjenih za takmičenja na visokom nivou.