Gdje sa djecom kada se zatvore vrtići???

Krizni štabovi Ministarstva donose Odluku o zatvaranju predškolskih ustanova sa suzbijanjem širenja koronavirusa. To stvarno znači da vrtići od ponedjeljka neće raditi.

Da ne bude zabune, ovakva odluka je izuzetno pozitivna, jer će, zasigurno, doprinijeti da se pokuša širenje virusa među najmlađim populacijom.

Međutim, od ponedjeljka će se veliki broj roditelja tako očitovati s problemom ko će čuvati svoju djecu. Dio njih će se snaći tako što će djeca dati na čuvanje bakama, dedama, rodbinima, prijateljima, komšijama … Međutim, i dalje će, sasvim sigurno, biti veliki broj onih koji će morati izostati s posla, jer neće imati kim da ostavi svoju djecu.

Postavljate pitanje, kako će opravdati izostanak? Morat će biti opravdan, jer će se suprotno suočiti sa mogućnošću otkazivanja. Uostalom, i prema valjanim zakonima svaki neopravdani izostanak uposlenika u trajanju dužnosti od tri dana znači otkaz.

Oni koji imaju sretne rade kod razumnih poslodavaca, koji im neće praviti problem zbog ovog izostanka s posla. Međutim, može li reći nešto: „Tvoje dijete, tvoja briga, ne zanima me šta će biti s djetetom, raditi svoj posao i radi“? Mogu li takvi otići doktore i tražiti bolovanje, uz opravdanje da im do bolovanja treba zbog odluke o zatvaranju vrtića ili će morati lagati da su se usredotočili na razgovore?

Oni koji su imali sreće i naiđu na razumnog poslodavca, također, mogu očekivati ​​umanjenu ploču za dana kada nisu radili. Ko će im nadoknaditi umanjenje, jer oni nisu poslali svoju voljom?

Ko će snositi koga će stvarno triti poslodavci zbog nedovoljnih radnika na poslu?

Ako donosioci odluku, ili trebate odgovoriti na ovakva pitanja, može li znati samo jedno, roditelji djece predškolskog uzrasta u FBiH će biti od ponedjeljka, u vezi sa ovim problemom, biti prepušteni isključivo sami sebi, a sustav ne može biti mogle, znati ili željezo da se vrijeme bave.