Fato, kaži jesil’ me ikad prevarila??!

Pita Mujo Fatu: -Reci mi Fato pošteno  jesil’ me ikad prevarila?? A Fata će: Nebi ja bolan Mujo nikad!! Ma kaži bona Fato, eto kaži slobodno neću te udarati. Fata se ko nečka pa će: Pa znaš.. Mujo jesam vala ali samo tri puta… Jel’ se sjećaš kad si ono počeo igrati za Želju, pa te trener nije htio staviti u tim, Pa eto ja otišla kod trenera i jel’ te poslije stavljao u tim??! A Mujo će:  -Sjećam, sjećam Fato, a jes’ vala stavljao me je …. i nastavi Fata: I onda kada si počeo igrati i niko ti nije htio dodavati loptu…pa sam ja otišla u svlačionicu i jesu li ti poslije dodavali?? Mujo će opet: – Pa jesu vala Fato dodavali su… A onda kad su ti dodavali loptu, jel’ ti čitav stadion zviždao?? –Pa jest vala zviždali su što jes’ jes’ A Fata će ponosno: -A jel’ ti sada ko zviždi??! A!!!

 

Jednoga dana je siromašni mladić zaprosio bogatu djevojku, a ona mu je odgovorila: -„ Tvoja mjesečna plata je jednaka mom dnevnom trošku, pa kako onda očekuješ da pristanem da se udam za tebe?“ Iako su ga povrijedile njene teške riječi, mladić je nije mogao lako zaboraviti. Još ju je volio.Deset godina kasnije, slučajno su se sreli u tržnom centru.  „Hej, ti! – povikala je. „Kako si? Ja sam sada udata i znaš kolika je plata mog muža? 15 000 dolara mjesečno, možeš li to ti uopšte i zamisliti? A uz sve to, moj muž je veoma pametan. Mladić je bio tužan i jedva je zadržao suze slušajući opet teške riječi žene koju je nekada volio.

Ubrzo im je prišao njen muž.-„Zdravo šefe, ovdje ste! A vidim upoznali ste moju ženu.“ Zatim se okrenuo ženi: „Draga, ovo je moj šef koji vodi poslove vrijedne 100 miliona dolara. A zamisli da se uspio obogatiti iz inata jednoj ženi. Čuo sam da ju je mnogo volio, a ona ga povrijedila. Zamisli kako dobar život bi ta žena vodila da ga nije ostavila.“ Žena je zanijemila, bila je šokirana. Iz ove priče smo naučili da nikoga ne trebamo gledati sa visine.Jer ko smo mi da mislimo da smo bolji od ostalih. Novac nije mjerilo sreće, a nije ni kriterij po kojem bi smo trebali ocjenjivati nekoga.