Evo zašto pametne žene ostaju u toksičnim odnosima

Mnogo puta smo naišli na pametne, emocionalno inteligentne žene koje ostaju zaglave u štetnim odnosima….

To su odnosi u kojima se emocionalno, fizički i psihički zlostavljaju, no ipak se ne mogu pustiti njihovi partneri. Ove nevjerojatne žene znaju da je pogrešno, a da se podnese s njim još je gore, ali njihovi partneri imaju čudno čuvanje nad njima i teško ih je nazvati. Zašto to rade? Evo pet razloga zašto pametne žene ne izlaze iz otrovnih odnosa.

Toksični partner tvrdi da kontrolira…
Dovođenje pametne, neovisne žene na peta nije lagan zadatak. No, toksična osoba je usavršila umjetnost ovog događaja tijekom godina i zna kako razbiti svog partnera. Polako, ali sigurno, tvrdi kontrolu i dominantnost nad ženom, tako suptilno da ona čak neće primijetiti da se to događa. No, jednom kada se to dogodi, gubi kontrolu nad vlastitim životom i otkriva da je malo previše ovisna o njemu. 

On je glavni manipulator….
. Toksični partner je dobar u dobivanju stvari učinio svoj način. Koristi emocionalne taktike kako bi partner učinio ono što želi, a može je i manipulirati na način da prestaje raditi stvari koje joj donose radost. Postupno, žena može izgubiti osjećaj svrhe i njezina osobnost može postati odraz njezina toksičnog partnera. 

On voli da se partner osjeća slabim….
Zlostavljanje i nepoštivanje odnosa otići će dug put u odricanje osobne samopoštovanja. Toksični partner koristi ovo znanje kako bi se njegov partner osjećao slabijim i posramljen zbog sebe. Niska samopoštovanje je jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi ostaju u lošim odnosima. 

Upotrebljava sumnju kao oružje….
Ovo može biti samo najjače oružje u arsenalu otrovne osobe. Napravit će svog partnera sumnju u svaki njezin potez, toliko da počinje pitati što je stvarno i što nije. Osjećala se krivom zbog reagiranja na zlostavljanje njezinog partnera, i čini joj se da iz njih ništa ne čini veliko pitanje. Kaže joj da sve što ide po zlu je samo u glavi i da prekomjerno reagira. 

On je dobar za zavaravanje….
Odnos je preplavljen lažima, izdajom i obmanom. Toksični partner zna da je lako varati svog partnera jer mu se vjeruje. Leži joj se vrijeme i opet, osjećajući se zbunjeno, bespomoćno i kao da nema izlaza. Možda je čak i odrezao od svojih prijatelja i obitelji samo da ih ne bi mogli pomoći.