Evo zašto noćas tačno u 12 morate da budete budni!…

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja. Prema vjerovanjima, na današnji dan se Sunce kreće nazad sa sjevera prema jugu, tri puta stane i zaigra.

Zato se vjeruje da će vam se tri želje, koje zamislite u ponoć pošto pogledate u nebo i – ostvariti.

Vjeruje se i da se nebo tačno u ponoć tri puta otvara tako da mrtve duše mogu lako da uđu u raj, a onaj ko sačeka budan ponoć i poželi tri želje, biće mu sve tri ispunjene.

 

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja je hrišćanski praznik.

 

U 8. vijeku tokom ikonoborstva Jovanova glava prenijeta je u Komane, koje se smatra mjestom prognanstva Svetog Jovana Zlatoustog.

 

Tokom vladavine cara Mihaila i patrijarha Ignjatija, oko 850. godine, glava Svetog Jovana je odneta u Carigrad, u carsku crkvu.

 

Za glavu Jovana Krstitelja vezuju se mnoga čuda isceljenja. Važno je istaći da, dok bi živ, „Jovan ne učini nijedno znamenje“ (Jn 10, 41) ali je njegovim moštima data blagodatna čudotvorna moć.

 

Jedna od najvećih hrišćanskih relikvija, desna ruka Jovana Krstitelja, koja je zahvatila vode iz Jordana i podigla se nad glavom Hristovom, završila je u manastiru u Cetinju.

 

Stradanje Jovana Krstitelja desilo se za vrijeme cara Iroda Antipe, koji je bio sin Iroda Starijeg, ubice vitlejemske djece rođenje za vrijeme Isusa Hrista, piše Mondo.

 

Tropar (glas 4): Kao božansko blago sakriveno u zemlji, Hristos nam otkri tvoju glavu, proroče i Pretečo.

 

Svi koji smo se sabrali da proslavimo pronalazak tvoje svete glave, pjesmama divnim Spasitelju pjevamo, koji nas spasava od propasti tvojim molitvama.

(Telegraf.rs)