Evo kako se prave deca željenog pola

Iako je predviđanje pola poprilično nepouzdano, studije pokazuju da se šanse za dobijanje dječaka povećavaju učestalošću seksa, dok se više djevojčica začne pod stresom.

U vrijeme velikog izbora kontracepcijskih sredstava, oko 99.9 odsto seksualnih odnosa ne završava se trudnoćom, pokazuje velika britanska Zdravstvena studija iz 2010. godine.
Ipak, i dalje je oko 50 odsto svih trudnoća neplanirano, a pravilo je da su veće šanse za trudnoću ako se na nju ne ide ciljano – jer želja za bebom povećava nivo stresa, što pak smanjuje šanse za trudnoću.

Iako je većini ljudi koji žele bebu sasvim svejedno kog će pola biti, nauka nudi uvid u to šta povećava šanse za dobijanje dječaka ili djevojčice.

Parovi koji imaju češće seksualne odnose, imaju veće šanse za dobijanje dječaka, jer muški spermatozoidi žive kraće i veći je uspeh začeća u vrijeme same ovulacije. S druge strane, parovi koji rijeđe imaju seksualne odnose imaju veće šanse za dobijanje djevojčiće – jer ženski spermatozoidi žive duže i jajašce može biti oplođeno čak iako je seks bio par dana pre ovulacije.

U stresnim vremenima, rađa se relativno više djevojčica nego dječaka, piše Daily Mail. Objašnjenje za to je što su ženski spermatozoidi otporniji, odnosno veće su šanse da prežive veće nivoe hormona kortizola uzrokovanog stalnim stresom kod roditelja.

Starost takođe ima ulogu kod pola deteta – pa tako otac i majka stariji od 35 godina imaju generalno veće šanse za dobijanje djevojčice.

Kod parova koji imaju već dvoje djece, naučno je dokazano kako postoje veće šanse da će sledeće dijete biti žensko.

Ishrana je važan faktor za zdravu trudnoću, ali utiče i na pol bebe. Istraživanja pokazuju da žene koje unose više kalorija češće dobijaju dječake.

Godišnje doba začeća takođe može uticati na pol nerođenog dijeteta. Generalno, više se dječaka rađa u proljeće i ljeto, a djevojčica u jesen i zimu.