Erdogan: Evropski muslimani suočeni sa sistematskom diskriminacijom

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan kazao je kako su evropski muslimani suočeni s diskriminacijom, te da im se oduzimaju prava i slobode.

Erdogan je poslao videoporuku Samitu lidera nazvanom Genocid: Lekcije naučene iz Srebrenice, koju povodom 25. godišnjice počinjanja pregovora 1. novembra 1995. nakon

kojih je potpisan Dejtonski mirovni sporazum, organiziraju Memorijalni centar Srebrenica i Fondacija Sycamore, uz podršku turskog Direktorata za komunikacije.

Erdogan je naveo kako se u Srebrenici, u srcu Evrope dogodio genocid koji je crna mrlja u historiji čovječanstva, prenosi Anadolija.

“Iako je od toga prošlo četvrt stoljeća, i dalje u srcu osjećamo bol ubijene 8.372 braće i sestara Bošnjaka. Neka je još jednom rahmet našim šehidima,

a porodicama žrtava genocida i bošnjačkom narodu još jednom izražavam saučešće”, dodao je Erdogan.

Smatra kako odgovorni za genocid nisu dobili kazne koje zaslužuju.

 

“Oni koji su našu braću, koja je utočište potražila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, predali ubicama i poslali ih u smrt, nisu položili račune za ono za šta su odgovorni.

Još je strašnije da čovječanstvo, naročito evropski političari i mediji, nisu izvukli lekcije iz genocida u Srebrenici”, rekao je Erdogan.

 

‘Širenje rasističkog terorizma’

Dodao je kako su najbolniji primjer toga masakri koji se dešavaju u mnogim dijelovima svijeta, od Sirije do Jemena, od Arakana do Novog Zelanda.

“One međunarodne organizacije koje su bespomoćno gledale genocid u Srebrenici, samo su gledale i ove tiranije koje se dešavaju u posljednje vrijeme”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako zemlje koje drže lekcije o ljudskim pravima i demokratiji danas prednjače u islamofobiji i ksenofobiji.

“Rasistički terorizam širi se poput kuge u mnogim zapadnim zemljama, a ponekad je zaštićen na predsjedničkom nivou”, rekao je Erdogan.

Naveo je kako su napadi na islamske bogomolje, kompanije i nevladine organizacije dosegli zabrinjavajući nivo.

“Evropski muslimani su suočeni sa sistematskom diskriminacijom, a njihova prava i slobode im se oduzimaju.

 

Vrijeme je da se zaustavi ovaj pogrešni tok koji prijeti suživotu ljudi različitih kultura i vjeroispovijesti, kao i budućnosti čovječanstva.

Kako se poslije Holokausta borilo protiv antisemitizma, tako se i danas treba boriti poslije islamofobije”, rekao je Erdogan.

Dodao je kako u vrijeme kada su izražene ekonomske posljedice izazvane pandemijom, kao i pojačane društvene tenzije, svi državni zvaničnici i

svi koji se bore za demokratiju, slobode, mir i pravdu, imaju posebne zadaće.

“Trebamo hrabro govoriti o onome što je vidimo da je pogrešno kako se ne bi ponovio genocid izvršen u Srebrenici i zajedno trebamo tragati za putevima rješenja.

Ne samo radi nas i naših zemalja, nego i radi budućnosti naše djece”, rekao je Erdogan.

Al Jazeera