Efikasna metoda protiv nesanice: Kako sam se naučila da zaspim za samo 1 minut.

Svoju ispovijest o tome kako je pronašla fantastičnu metodu – zaspati brzo uvijek i svuda, priča  Alina Gonsales:

“Sve je počelo nedjeljom prije vjenčanja mog najboljeg drugog. Tada su moj umor i nervoza dostigli kritičnu tačku. Nikako nisam mogla da zaspim.

Sve zbog toga što sam morala pripremiti govor. Moja stidljivost i nervoza nisu mi davali da spavam.

NAKON tri dana  nesanice i Brige o predstojećem vjenčanju, zatražila sam snahine Majke. Ona mi je predočila jednu metodu, koja je trebala da pomogne.

Ja sam njoj povjerovala, jer ta žena već dugo godina provodi seanse meditacije i posjeduje licencu za obavljanje zdravstvene prakse.

Što da kažem, njezin savjet mi je zaista promijenio život!

 

Ovu metodu najbolje je zapamtiti kao “4-7-8”.

Ono što treba uraditi je slijedeće:

Smjestite se u ležeći položaj, tako da vam bude udobno i toplo.

1. Zatvorite oči i duboko udahnite vazduh kroz nos. Udisaj punim plućima treba trajati pune 4 sekunde.

2. Nakon toga zadržite vazduh, odnosno dah u plućima, punih 7 sekundi.

3. Nakon toga počnite lagano da ispustite zrak iz pluća kroz usta u trajanju punih 8 sekundi.

4. Zatim ponovite cijelu proceduru 4-7-8.

Dok ovo radite, možete brojati sekunde u sebi, odnosno tome trajanju pratiti postupke disanja.

Tako je sve jednostavno. Ova disajna vježba usporava naš srčani ritam, i smiruje. Pri tome, sve se to dešava vrlo brzo – samo nekoliko ponavljanja.

Iako izgleda kao besmislica, to zaista djeluje.

Kako djeluje:

Nisam mogla da dočekam da isprobam ovu «šalu» u praksi. Na moje potpuno iznenađenje, probudila sam se slijedećeg jutra, čak ne shvativši da nisam izbrojala onih 8 sekundi na izdanje već nakon drugog ponavljanja!

Evo, šta sam saznala o ovome efektu:

Kada  osjeća stres , zabrinutost ili anksioznost, količina adrenalina u krvi raste, disanje postaje plitko i ubrzano. Metoda, o kojoj sam ispričala ovu ženu, djeluje kao sedativ.

Zadržavanje daha sa posebno sporim izdahom neminovno usporava srčani ritam. To je fiziologija.

Također, ova metoda nasmijava vaš um. Samo zato, što morate stalno brojati u sebi, i biti skoncentrisan na disanje. U tom trenutku vi to ne shvatate, ali vaš nervni sustav polako će se smirivati,

a osjećaj zabrinutosti nestajati. To će vam reći bilo koji neurolog. Kao rezultat, vaše se cijelo tijelo opušta. Po brzini i snazi ​​efekta, ova metoda slična je anesteziji.

Izučavanjem ove tehnike bavio se doktor medicinskih nauka sa Harvardee, Endru Vejl. On je utvrdio da metoda “4-7-8” već nekoliko vjekova poznata indijskim jogama.

Oni se koriste prilikom meditiranja, za postizanje potpunih relaksacija. Dakle, možemo zaključiti da je potpuno bezopasna.

Doktor Vejl preporučuje primjenu metoda u početku svakog dana dva puta, tako da će se usavršiti i uvijek moći primijeniti kada je potrebno.