Efikasan način koji će zaustaviti dečju histeriju za sekund

Jao, ta deca! Pre samo jedne sekunde mališa se igrao i smejao, a sad je već spreman da se rasplače i napravi takav spektakl, da će sigurno probuditi sve komšije; i ne samo vaše.

Pronašli smo efikasan način koji će zaustaviti dečju histeriju za sekund i pozivamo vas da ga protestirate

Nije važno šta se tačno desilo. Možda se slomila omiljena igračka, ili je mama zabranila da se pojede deseta bombona zaredom; šta god da se desilo, nemojte trošiti vreme na duge roditeljske tirade, koje dete svejedno neće čuti. Umesto toga mu polako i dobronamerno postavite pravo pitanje:

Pretpostavimo da se dete uznemirilo, jer njegov drug nije hteo da podeli igračku s njim. Ne smete čekati da dečji plač izmakne kontroli. Odmah postavite mališanu pitanje: „Je li to veliki, srednji ili mali problem?“

A nakon što odgovori, predložite mu da zajedno razmislite kako da ispravite tu neprijatnost, ma kolikih razmera ona bila. Možda da uzme drugu igračku?  Ili da predložite drugaru da se igraju zajedno? Mnogo je varijanti!

Dečji psiholozi objašnjavaju da postoje tri osnovna razloga zašto jedno tako, reklo bi se, obično pitanje, deluje na dete umirujuće:

♦ Dete vidi da mi prihvatamo i poštujemo njegova osećanja.

♦ Pitanje daje detetu mogućnost da stane, razmisli, i da dobro proceni svaku situaciju.

♦ Postavivši to pitanje, roditelji kao da daju deci mogućnost da sama reše problem koji ih toliko muči.

Ako postavite ovo pitanje i mirno popričate s mališanom nekoliko minuta, uštedećete mnogo više vremena, a pritom ćete i zadobiti njegovo poverenje.

IZVOR: Femina

 

Deca – su cveće života, ali ponekad mogu plakati ili vrištati od besa, ili ogorčenosti. Ni jedan, čak, i najnežniji roditelj nije u stanju da trpi i toleriše kada njegovo dete vrišti. Neki koriste taktiku sa nazivom „proderi se“. Ali mora se priznati, da ta metoda nije uspešna, i neće delovati ni na svom, ni na tuđem detetu.

Postoji jedan način koji pomaže da brzo umirite decu. Može se koristiti kod vaspitanja svoje dece, ali takođe, ovom triku možete pribeći, na primer radeći u skolama ili predškolskim ustanovama.

On će biti koristan u slučajevima, ako:

– se dete ponaša suviše glasno
– se dete svađa
– dete ignoriše molbe odraslih
– dete ne čuje vaše reči

Šta rade roditelji kada dete pokazuje neku od gore navedenih manifestacija?

Uglavnom rade svoj posao, kuvaju ručak, čitaju novine, gledaju TV, pričaju telefonom itd. A dete je prepušteno samo sebi, nalazi se na drugom kraju, ili u drugoj sobi. Odnosno, u ovom trenutku nije pored svojih roditelja. Trik, o kojem govorimo, izuzetno je jednostavan, ali veoma, veoma efikasan: treba da se, jednostavno, približite svom detetu!

Evo šta treba uraditi:

Dovoljno je prići ljutom, nervoznom detetu, zagrliti ga, ili staviti ruku na njegovo rame. Pogledati mu u oči. I upitati šta ga muči. To je sve!

U 90% slučajeva ovo deluje u prvim sekundama, i pomaže u očuvanju mira i spokojstva kod kuće, i na poslu.

Nema potrebe da se komplikuje, podiže ton, ljutito se odgovara. Jednostavno budite pored deteta.

Ako deca plaču, jednostavno, priđite im bliže.

Ako deca nastave da se ljute i svađaju sa vama, opet im priđite bliže.

Ako su deca nervozna, jednostavno, priđite im bliže.