Dr. Drljević: Nikada ne bih primio vakcinu testiranu na tako malom broju ljudi

Predsjednik Ljekarske komore FBiH prim. dr. Harun Drljević je danas na N1 govorio o trenutnom stanju sa borbom protiv korona virusa,

pronalasku vakcine u Rusiji te mjerama i preporukama koje su trenutno na snazi u BiH.

  • Gledano sve u svemu mislim da možemo biti zadovoljni. U prvom momentu smo imali jedu represiju sa policijskim satom, sada imamo popuštanje Mislim da zdravstveni sistem još odolijeva ovim izazovima. Ono što treba uraditi u ovakvim situacijama kada nikad nije dovoljno ljudi, jeste da morate imati dobru sinhronizaciju. Sve u svemu, ne možemo biti nezadovoljni – kazao je Drljević.

 

Kao najveći problem borbe protiv korona virusa navodi – organizaciju.

  • Najveći problem je organizacija. U svijetu sve naredbe i odluke kreću iz jednog centra. Kod nas imate dva entiteta i deset kantona, to korona ne poznaje. Fali ministarstvo zdravlja na nivou države. Pojedini kantoni su dobro organizovani, ali postoji problem komunikacija među zdravstvenim ustanovama, kao i ljudi – pojasnio je

 

Kada je riječ o ruskoj vakcini, ističe da ne bi primio “vakcinu koja je testirana na tako malom broju ljudi”.

  • Ne kažem da ruska vakcina ne valja, ali nikada ne bih primio vakcinu koja je testirana na tako malom broju ljudi, urađenoj u tako kratkom vremenu. To je preparatni lijek, mora se uraditi višestruko testiranje različitih uzrasta građana, onda se kroz vremensku instancu vidi kakva je učinkovitost, sigurnost. U protivnom, posljedice mogu biti katastrofalne. Moj stav je da se okrenemo prema standardima EMA-a, nego ovome što nudi naša agencija za lijekove.

 

Još je građane zamolio za strpljenje jer, kako kaže, vakcina će sigurno doći.

  • Molim građane da se naoružaju strpljenjem, vakcina će sigurno doći. Armija velikih umova radi na pronalasku. Agencija u BiH ako odobri ovu vakcinu, onda će panika učiniti ostalo. Bojim se tog scenarija. Mislim da se ispod godine, godine i pol ne može doći do vakcine. To je jako ozbiljan posao i ne smije se politizirati i koristiti da se dolijeva na haos koji svakako vlada.