Dječaku je trebala pomoć, a bio je i gladan!!

Siromašni dječak je prodavao robu od vrata do vrata kako bi omogućio sebi školovanje. Jednog dana….

pošto nije imao novca, a bješe puno gladan, odluči da zatraži obrok u prvoj kući na koju naiđe. Ali kada je mlada žena otvorila vrata, on se samo usudio da pita za čašu vode. Ona ga pogleda i shvati, da je dječak vjerovatno gladan. Ubrzo, mu je donijela veliku čašu mlijeka. Brzo je popio mlijeko, i upitao djevojku, koliko treba da plati. Ona je odgovorila : “Ne duguješ ništa. Majka nas je naučila da nikad ne prihvatamo novac za dobrotu koju učinimo”. “Onda vam hvala od sveg srca “, – rekao je on i osjetio da je sada jači, ne samo fizički, već i mentalno, osjetio je spremnost da se suoči sa svim teškoćama koje život nosi.

Prošle su godine. Jednog dana ta žena je postala ozbiljno bolesna . Lokalni doktori nisu mogli da joj pomognu , zato su je poslali u veći grad, kod specijaliste. Jedan mladi doktor pozvan je na konsultacije. Kada je ušao u bolničku sobu, odmah je prepoznao ženu, to je bila ona ista koja je mu je pomogla kada je bio siromašan, ista ona koja mu je u čašu mlijeka ulila svu svoju snagu i dobrotu, baš kada mu je to bilo najpotrebnije. Doktor je bio odlučan da uradi sve i pomogne ženi da se oporavi od te teške bolesti. Liječenje je dugo trajalo, ali zajedno su uspjeli da savladaju bolest . Poslije nekog vremena žena je dobila račun za njen tretman. Bila je zabrinuta da će račun biti toliki, da će joj trebati ostatak svog života kako bi ga izmirila. Konačno, kada je žena pogledala račun, umjesto iznosa stajale su riječi: “Plaćeno u potpunosti sa čašom mlijeka”.

 

Jedan dečko od 18 godina otišao je u inonstranstvo, kada se vratio, čekala ga je njegova majka sa suzama od radosti na aerodromu. Ona ga je toliko jako zagrlila koliko je mogla, jer ga je puno poželjela. U tome joj reče sin: “Majko ,ja znam, da me puno voliš, ali ti mene osramotiš kad me tako pred svima grliš, kao da sam još malo dijete!” To je majku puno uvrijedilo, jer je mislila da se njen sin ne raduje da je vidi. 6 godina kasnije opet ide sin u inonstranstvo, sada ima 24 godinu, ali majka je ipak pošla na aerodromu da ga isprati. Ali ovaj put ga nije zagrlila, nego mu je okrenula leđa i rekla mu uplakana: “Pazi na sebe, sine moj.” Kad se opet vratio, majka nije bila na aerodromu. Kad je stigao kući, vidio je jedno pismo s buketom cvijeća od njegove majke. Od silne radoznalosti otvorio je pismo i pročitao ga skroz, kada je završio, zaplakao je jako, jer je momentalno to bio njegov najgori trenutak životu. U pismu piše: Sine moj, kada sam te prije 6 godina zagrlila, plakala sam od radosti, ali kada ove redove čitaš, ja sam već u grobu, u jednom sanduku, pošto sam radi raka umrla. Plakala sam kada sam ti okrenula leđa na tvom drugom odlasku, jer nisam htjela da te osramotim, ali sam ipak znala, da je to bio, zadnji put kad sam te vidjela. Ja te puno volim i uvijek ću biti tu u tvojoj blizini. S ljubavlju tvoja mama. Svi koji svoju majku vole neka kopiraju ovo u svoj status. Ja nemam razlog da se sramim radi svoje majke, jer je ona ta koja mi je život poklonila!

 

Mladi bračni par je ušao u najbolju prodavnicu igračaka u gradu. Muž i žena su dugo posmatrali šarene igračke poredane na policama, povješane po plafonu, u veselom neredu na klupama. Bilo je tu lutaka koje se smiju i koje plaču, elektronskih igrica, minijaturnih kuhinja koje spremaju pice i torte. Nisu se mogli odlučiti. Mlada prodavačica im je prišla, a žena joj je rekla: Vidite, mi imamo malenu djevojčicu, ali oboje smo odsutni po cijeli dan, a često i naveče. Riječ je o djevojčici koja se rijetko smije. Htjeli bismo joj kupiti nešto što će je usrećiti, nešto što će je veseliti kada bude sama. Mlada prodavačica se nasmiješila i ljubazno im rekla: Žao mi je – mi ne prodajemo roditelje.

Pouka priče: Najbolji poklon za vaše dijete ste upravo vi. Najviše uči od vas, najviše se obraduje vama i osjeća se najsigurnijim kada ste pored njega ili nje. Nemojte dozvoliti da vas život zavara i da zbog novca propustite ono najljepše na ovom svijetu: gledati kako vaše dijete odrasta i biti tu za njega.