Dijeca stalno kod kuće: Kako se prilagoditi novoj situaciji?

Od ove sedmicce započinje nastavak daljnjeg za školarce diljem svijeta, a prema podrazumijevanju prilagodbe na novu situaciju i roditelja i djece.
Važno je da kao roditelj vi ćete biti koji će zadržati smirenu glavu i činiti sve što je u vašoj moći da djetetova svakodnevica bude što će biti normalna i ispunjena.

1. Zadržite strukturu
Kako djeca ovu situaciju u kojoj se nastavljaju daljinu ne bi shvatilo kao praznike, nužno je zadržala strukturu koja je slična onoj u normalnoj svakodnevici. Da biste značili da se mora buditi više-manje u isto vrijeme kao i kad odlazi u školu, a također je potrebno osigurati i doručak u otprilike isto vrijeme kao kad je na nastavu.

Također je nužno sudjelovao u svim aktivnostima unutar domaćih koji su sudjelovali i ranije: postavljanje igrača, postavljanje stola, brisanje prašine i slično.

2. Provjeravajte je li dijete zaista sudjelovalo u nastavi na daljinu
Jedna od najvažnijih stvari koja treba biti sigurna da je sigurno učenje. Nastava na daljinu velika je promjena u životu djeteta koja se svakodnevno navigava biti u interakciji s prijateljima i sjediti u školskim klubovima, a prvi dani vjerojatno neće proteći glatko.

Zbog toga je nužno da kao roditelj pojasnio dijetetu zašto je to učinio te situacije, kao i da bi se promijenilo ono što je nužno kako bismo sačuvali zdravlje onog drugog broja ljudi.

Nijednom djetetu ne bi bilo da je samo moguće za igru ​​ili provokaciju čitatelja dana na društvenim mrežama, morate objasniti radni dan i bez nastave nije opcija.

Ako je dijete samo kod kuće, po povratku s posla pitajte ga o čemu je bila riječ na nastavu na daljinu, koja je sadržajem obrađivala i što mu je bilo priklonjeno bilo najzanimljivije.
Svi će biti sadržani moći i naknadno pogledati, a kako biste bili u tijeku sa svim novostima, ostanite u kontaktu s razrednikom djeteta.

3. Ponudite mu pomoć
Primijetit ćete da dijete zaviruje u svladavanju gradnje jer nedostaje poznatog učitelja koji bi sve pojasnio, a sami ponudite pomoć djetetu. Pokažite interes za ono o čemu uči i potičite ga na samostalni rad. Upamtite, vi niste mogli izabrati djeteta da biste čitali lektire i pisali zadaće, nego su samo kao pomoć usmjeravali da samo savladavaju nastavne sadržaje.

4. Zadržite boravak u svježem zraku, ali uz veliki oprez Velik broj
djece nedostajat će trčanje školskim hodnicima, dvoranom ili igranjem, a ne znači da je nužno i morao je odrediti bilo kakvih fizičkih aktivnosti izvan kuće.
Živite li na selu ili u manjem gradu, otiđite u popodnevnim satima u svom dvorištu ili nekamo gdje se ne zadržava mnogo ljudi. Primjerice, šetnja obližnjom šumom ili livadom na kojem nema drugih ljudi, dijete će osigurati potrebno kretanje i svježi zrak, a pritom nikoga neće izložiti opasnosti.

Obvezno izbjegavajte odlaske na dječja igrališta, dječje rođendane i ostala mjesta gdje se okuplja veliki broj djece.

5. Osmislite zabavne aktivnosti
Dakako, gotovo čitav dan proveden u unutrašnjosti doma djelovat će na psihu djeteta te je zato nužno osmisliti aktivnosti koje će zaokupiti dijete i ponuditi mu nove izazove.

Primjerice, možete mu dati zadatak da samo osmisli novu društvenu igru. Možete izgraditi šator od plahti ili pak napraviti vlastito kazalište sjena. Također možete izraditi obiteljsko stablo, učiti kako izraditi origami predmete ili napisati vlastitu priču.

Ukratko, budite angažirani. Nemojte dijete prepustiti samo sebi. Dakako da ono mora naučiti biti samostalno i samo se zabavljati, no prvih nekoliko dana, s obzirom na dosad im nepoznatu situaciju, budite vi ti koji će preuzeti kormilo.

U aktivnosti uključite materijale i pribor koji već imate kod kuće kako biste izbjegli odlaske u trgovine i nepotrebno izlaganje opasnosti.