“DETE MI UMIRE NA RUKAMA” Potresna ispovest majke

Sin mi gori od temperature, prešli smo tri grada i tri bolnice, jedva su ga primili; Ministarstvo ISPITUJE SLUČAJ.

Jelena Milosavljević iz Vladičinog Hana, majka dečaka, na svom Fejsbuk profilu podigla je buru ispovešću o tome kako je dete sa temperaturom u jednom danu obišlo tri zdravstvene ustanove, Vladičin Han-Vranje-Surdulica, gde je na kraju proveo i novogodišnju noć.

Majka dečaka u svom postu opisala je koliko dugo je trajala agonija dok nije utvrđeno gde dete treba da bude smešteno, te su lekari iz jedne ustanove slali dete u drugu.

 

Jelenina objava podeljena je više od 6.000 puta, a ova informacija stigla je i do Ministarstva zdravlja, koje je odmah reagovalo, te se sada u ovim ustanovama sprovodi kontrola

kako bi se tačno utvrdilo šta se tog dana dešavalo i zašto dečak odmah nije zbrinut.

Naime, majka je krenula sa hronologijom događaja, a sve je počelo kako je napisala 20. decembra, kada je i sama bila pozitivna na kovid.

– Treći dan otkako sam pozitivna na covid i prvi dan kako Radomir dobija temperaturu 38.5. Suprug, tada još uvek negativan, vodi ga kod pedijatra i Rade do subote pije sirup.

Suprug se testira 26.12., pozitivan je, 29.12. nakon tri dana zatišja i naizgled ozdravljenja, u utorak popodne Rade dobija 38.8.

Sa pedijatrije nas praktično vraćaju kući jer medicinska sestra više veruje digitalnom toplomeru koji je pokazao 36.6, nego detetu koje gori i koje je febrilno, što bi uočio i laik,

a kamoli medicinski radnik, napisala je Jelena u svojoj objavi.

Te noći, prema njenim rečima dete je dobilo temperaturu 40.2, i od 31. decembra kreće agonija.

 

– Na dečijem u Surdulici nas prima izuzetno ljubazna i profesionalna doktorka koja crpi mnogo informacija od mene o celom toku bolesti, i obavlja detaljan pregled deteta.

Zaključuje da (uveliko febrilan i dehidriran, gotovo beživotan) Rade ipak ima koronu, i piše izveštaj sa preporukom pedijatru u Vladičinom Hanu da dete uputi na pedijatriju u Vranju.

Dete kom uveliko skače temperatura, stavljamo nazad u kola i idemo u Han po uput za Vranje. Tamo se krste od ovih u Surdulici ali nam ipak daju uput.

Stižemo u Vranje, upućuju nas u dečiju covid ambulantu – navodi se u postu.

Iz Vranja, dete je ponovo poslato u Vladičin Han, iz Hana ponovo dobija uput za Surdulicu, gde mališan ostaje tri dana na bolničko lečenje.

– U 18.30 primljeni smo u Surdulici na dečjem odeljenju. Čekamo doktora kog su pozvali. Detaljno pregleda Radeta i kaže da je on sigurno bio pozitivan u zadnjih deset dana.

Da ima i gnojnu anginu i da moramo da ostanemo jer će da kolabira ovako dehidriran. Danas smo doživeli da dete, koje je u 11 časova primio prvi lekar znajući da već danima

ima previsoku temperaturu, i da nije jeo i pio, dakle takvo dete u 21. veku narednih sedam sati vozimo u kolima u tri grada.

Doživeli smo da ga dva puta u roku od dva sata testiraju na covid, kao da ne veruju sami sebi ni prvom testu? Ušli smo u Novu godinu u bolničkoj sobi, bez tate i supruga, sami,

a ovu suzu u detetovom oku nikome neću da oprostim. U 3 sata se probudio i rekao mi kao iz vedra neba: “mama, ja te mnogo volim.

I tatu volim iznad oblaka, kao Zariju”. U 4 časa je trazio ćevap, sok i vodu. Konačno je uspeo da jede i pije, i zaspao. Ne znam koliko ćemo biti u ovom sobičku veličine kutije šibica,

ali obećavam ti sine, neko će da odgovara za tvoje maltretiranje i suze danas, čim izadjemo iz bolnice. Izvini sine, i u moje i u njihovo ime

– napisala je, između ostalog Jelena u svom postu.

 

Ministarstvo zdravlja odmah reagovalo, ispitaće ceo slučaj

Direktor ZC Surdulica, dr Dragan Kitanović, u razgovoru za „Blic“ objasnio je da je u njihovom slučaju sve uređeno po protokolu, ali da će svakako ceo slučaj biti ispitan.

– Žao mi je što su doživeli takvu neprijatnost, ali važno je da je dete sada dobro, bio je ovde tri dana i otpušten je kući. Što se tiče slanja iz Sudrulice za Vranje,

razlog je taj što sada u ovim okolnostima, dete sa temperaturom, mora da ide kod infektologa a mi dalje postupamo kako on naloži.

Svakako, mi ćemo ispitati ceo slučaj – rekao je Kitanović za „Blic“.

 

Majka: Ganuli ste me porukama

– Dobili smo bezbroj poruka podrške i brige, kako od ljudi koji nas poznaju, tako i od onih koji nas ne poznaju. Rade je sada dobro, mada tek sada, čini mi se,

izbija sva ona trauma i frustracija koju je ovo malo biće doživljavalo 31.12. ni ne znajući šta mu se dešava i zašto toliko pati – napisala je majka na svom profilu uz

fotografiju mališana kako duva svećice.