Da li ste spremni za Li-Fi prenos podataka?

Aktuelni standardi za bežični prenos podataka putem Wi-Fi mreže, uskoro bi mogli da ustupe mesto superiornijoj Li-Fi tehnoligiji, koja se razvija već nekoliko godina i došla je do faze testiranja u realnim uslovima.

Da li to znači da uskoro možemo da očekujemo i zvanično uvođenje u komercijalnu upotrebu, te uživanje u bržoj i sigurnijoj vezi u odnosu na Wi-Fi?

 

 

Šta je zapravo Li-Fi i kako funkcioniše? U osnovi to je tehnologija prenosa podataka koja umesto radio talasa koristi svetlosne talase. Naime prenos podataka se obavlja preko LED sijalica koje u sebi imaju ugrađeni mikročip, te se treperenjem koje se odvija velikom brzinom (milijarde puta u sekundi, što ljudsko oko ne može da registruje) podaci šalju u pravcu prijemnika na uređajima koji prepoznaju ovakav svetlosni signal i pretvaraju ga u podatke.

 

Na taj način podaci se mogu prenositi nekoliko desetina, pa čak i stotina puta brže u odnosu na transfer preko aktuelnih Wi-Fi mreža – testiranja u laboratorijima su postigla brzinu od 224 gigabita u sekundi, a na nedavnom testiranju u realnim kancelarijskim i industrijskim okruženjima u Estoniji, postignuta je brzina od 1GB u sekundi, što je stotinjak puta brže od postojećih Wi-Fi rešenja.

 

Ovo deluje zaista fantastično, ali postoje i neka ograničenja. LED sijalice preko kojih se odašilju signali ka uređajima moraju biti u njihovom vidnom polju, što nije uvek zgodno, odnosno postavlja se pitanje potrebne infrastrukture. U svakom slučaju Li-Fi tehnologija ima veliki potencijal, jer nudi sigurnije i brže okruženje za povezivanje različitih uređaja, što u svetu gde je transfer podataka sve češći i obimniji, stvar od ključnog značaja.