Da li ste se nekada zapitali šta znači ovaj bijeli polumjesec na noktu

Da li ste se nekada zapitali šta znači ovaj bijeli polumjesec na noktu, evo šta je njegova uloga

Bjeličasta struktura u obliku polumjeseca, osnovni je dio nokta. Naziva se lunula što na latinskom znači „mali mjesec“. Jako je osjetljiv dio nokta, a njegova uloga je itekako ozbiljna i važna.

Najbolje se vidi na palcu, iako je bijela boja u stvari samo prividna. Neke zanoktice su toliko zadebljane da okružuju nokte na rukama i nogama tako da lunula bude jedva vidljiva ili pak nevidljiva.
lunula nokat 2

Lunula je ustvari vidljivi dio korjena nokta. Ne sme biti oštećena, jer njeno oštećenje izaziva deformaciju cijelog nokta.

Smatra se da lunula krije određene informacije o vašem zdravlju. Tako npr. tradicionalna kineska medicina smatra da nedostatak lunule ukazuje na anemiju i neuhranjenost, dok blijeda ili plava lunula ukazuje na mogućnost dijabetesa, a ako bi kojim slučajem primjetili crvenkaste mrlje na lunuli, vrlo je moguće da imate kardiovaskularne probleme.

Spor metabolizam ili tijelo puno toksina manifestovaće se tako što će lunula biti mala ili jedva vidljiva, te će osobe imati problema sa varenjem.

Zdrav čovjek mora imati sedam do osam lunula na noktima! Ako imate lunule samo na palčevima, znači da imate ozbiljan problem sa bubrezima.

Lunula treba da iznosi 1/5 nokta, da ima oštre i čiste ivice. Ako ste bolesni ona će vam to odma pokazati promjenom boje ili smanjenjem. Kako ćete znati da ste ozdravili? Jednostavno, lunula će u tom slučaju ponovo da izraste na gore.
lunula nokat 3
Normalan nokat treba da bude ružičast, čvrst i u lučanom obliku sa jasno vidljivom lunulom.

Nezapostavljate ovaj dio nokta! Lunula pokazuje koliko ste zdravi i energični. Više enrgije, bjelje lunule! Što su lunule tamnije to je znak da nešto nije u redu.

Vjerujemo da ste u toku čitanja teksta nekoliko puta „bacili“ pogled na nokte! Ispitajte svoje zdravstveno stanje, pročitajte sve o njemu preko lunula.