Da li je nargila štetna po zdravlje??!

Pušenje nargile je sve popularniji trend među mladima, ne samo na Balkanu, već i u svijetu.

Iako će vas mnogi koji svakodnevno uživaju u nargili uvjeravati da ona nije štetna, ne vjerujte im jer je to daleko od istine. U sastav nargile ulaze opasni duhan, ugalj ali i sama aroma i jasno je da nije nimalo bezazlena za vaše zdravlje.

Konzumiranje nargile se može posebno odraziti na vašu formu ukoliko se bavite nekim sportom, a ovih dana se u Engleskoj podigla velika prašina nakon što je planetarno popularni Sergio Aguero ‘uhvaćen’ kako puši nargilu. Njegov Manchester City ga neće kazniti, ali je dobio opomenu da se podhitno kani tog poroka koji, provjereno, smanjuje kapacitet pluća i dovodi u rizik od raznih bolesti.

Da li je, i koliko nargila opasna po zdravlje, saznajte u nastavku. Možda će vas neke stvari iznenaditi, pogotovo ako ste pušač… Naučnici kažu da zbog velikog broja udaha pri pušenju nargile, dubine inhaliranja dima, kao i dužine pušenja, konzumiranje nargila može imati gore posljedice po zdravlje od pušenja cigareta. Konzumiranje nargile traje između 20 minuta i sat vremena i to je otprilike 200 udaha dima, što je mnogo više nego kod cigarete koja se puši između 5 i 10 minuta pri čemu se dim prosječno udahne oko 20 puta.

“Jedna nargila s duhanom sadrži deset do dvadeset puta veću količinu nikotina od cigarete”, riječi su njemačkog stručnjaka Svena Dreiera. Volumen dima kod nargila je oko 90.000 mililitara i mnogo je veći nego kod obične cigarete (500 do 600 mililitara). Osim toga, taj dim sadrži više olova, nikla, arsenika, katrana i ugljen monoksida. Mrežica ili filter, u narodu nazvani ‘pipak’, za usta od nargile ne može da zadrži štetne materije iz dima, iako se vjeruje u suprotno.

Duhan je sastavni dio nargile, s tim što je on obogaćen raznim prijatnim ukusima, aromama jabuke, meda, šljive i slično. Oni koji puše nargilu pogrešno vjeruju da ona ne sadrži nikotin, međutim to naravno nije istina i stvara osjećaj ovisnosti. Ako pretjerate sa nargilom, ili uzmete neku jaču aromu koju vaš organizam teško može podnijeti normalno, može doći do mučnine, vrtoglavica, malaksalosti i glavobolje. Kratkotrajno.

A dugotrajne posljedice su upala dijelova disajnih organa, povećanje krvnog pritiska i ubrzan rad srca.

Najveće opasnosti su maligne bolesti kao što su rak pluća, jednjaka ili želuca. Baš kao i kod cigareta, pušenje nargila zbog nikotina i brojnih drugih smjesa koje sadrži može dovesti do ovisnosti. Također, kod nargila postoji i opasnost od trovanja ugljen-monoksidom koji se oslobađa pri izgaranju uglja kojim se loži nargila.