Da li E cigarete uzrokuju rak??!

Naučnici su potvrdili da isparenja elektronskih cigareta ipak u sebi sadrže štetne hemikalije koje uzrokuju smrtonosne oblike raka pluća, ali i drugih organa

Ljubitelji ovih elektronskih sprava će verovatno biti iznenađeni poslednjim otkrićem, jer je E-cigareta najavljivana kao nešto što je mnogo bezbednije za zdravlje od duvanskog dima.

Ove naprave su sve popularnije širom sveta, pogotovo među mladima, a funkcionišu tako što zagrevaju aromatizovanu tečnost, koja uglavnom sadrži i nikotin, i na taj način proizvode isparenje nalik duvanskom dimu.

Naučnici, koje je angažovalo Ministarstvo zdravlja Japana, otkrili su u ovim isparenjima kancerogene supstance poput formaldehida i acetaldehida

Formaldehid ili, popularno, formalin, koristi se u građevini i, naravno, glavni je sastojak tečnosti za balsamovanje. Prisustvo ove supstance u isparenjima E-cigareta je 10 puta veće od prisustva kancerogenih agensa u duvanskom dimu

Iz Svetske zdravstvene organizacije kažu da, uprkos nedostatku istraživanja, treba biti oprezan kad su E-cigarete u pitanju, jer već ima dovoljno dokaza koji ukazuju da ova sprava ne bi trebalo da bude dostupna maloletnim licima, a trudnice i dojilje bi svakako trebalo da je izbegavaju.

Oni koji podržavaju upotrebu E-cigareta kažu da su one mnogo zdravije od duvanskog dima koji sadrži čitav niz štetnih hemikalija i gasova, dok njihovi protivnici tvrde da je potrebno još vremena da se ova sprava ispita kako bismo mogli da budemo sigurni da je bezbedna za upotrebu.

Pogledajte video:

 

Iako se ne zna izazivaju li rak, to ih ne čini sigurnom alternativom. Naime, nikotin je sam po sebi otrov sličan pesticidu, a kada se konzumiraju veće količine, izaziva  trovanje, mučninu i glavobolju. Čak i male doze mogu biti opasne. Studija objavljena prošle godine pokazala je da e-cigarete mogu biti opasne za ljude sa srčanim problemima. Naime, e-cigarete smanjuju razinu kisika u krvi nakon 10 minuta korištenja. Znanstvenici su sugerirali pušačima da pronađu neku zdraviju alternativu.

Ipak, njujorški pulmolog Klaus Lessnau rekao je sljedeće: “Elektronske cigarete ne bih preporučio, ali ipak je riječ o određenom smanjenju rizika u odnosu na obične cigarete”.  Istraživanje provedeno prošle godine pokazalo je da e-cigarete smanjuju simptome apstinencije i pokazuju manji potencijal zlouporabe od običnih cigareta.  Zaključili su da je, u slučaju da e-cigareta uspije zamijeniti obične cigarete, moguće koristiti ih kako bi se prestalo s pušenjem jer e-cigarete izazivaju ipak manju ovisnost od običnih cigareta. No, na kraju su dodali kako je riječ o nezdravoj alternativi.

 

 

: