Čuj 150 miliona godina, pa kako znaju??!

Dolazi Perica iz škole i cijelo vrijeme razmišlja o dijalogu i monologu što im je učiteljica objašnjavala.
Mađutim, Perica neke stari nije skont’o pa veli u sebi-Imam ja tatu on će meni to dobro sve pojasniti.
Ulazi u kuću i onako s vrata upita oca: -Tata, šta je dijalog? Sine, to je razgovor između mame i mene.
-A šta je monolog? -Isto, sine.

Svadba, puna kafana svatova,vesele se svatovi Sjede tako mladenci, kumovi, roditelji, prijatelji… a u ćosku sjedi Zemunac pijan ko zemlja. Odjednom Zemunac poče praviti probleme i poče da se dere: -Mlada ‘ajde da mi pušiš ku**c”, muzika prestane svi gledaju a on opet: -‘Ajde mlada da mi ga pop**iš”. U tom momentu skoče mladoženja, brača, rođaci i svi krenu da ga izlome, a on se dere: -Ma ne vi bre mamu vam  jeb*m  nego mlada…

Vozi Mujo motor kroz čaršiju i prolazi pored jednog kafića: -IMAA LIII KOOO OVAAAKAAV MOOTOOR??? Poslije pet minuta opet prolazi… – LIII KOOO OOOVAAAAKKAAAAVVV MOOOTOOOOORRRR??? I to se ponavlja svakih pet minuta. Dosadilo ljudima, misle Mujo ih provocira i odluče da kažu da imaju isti motor. Nailazi ponovo Mujo i pita isto: IMAAA LIII KOO OOOOOVAAAKAAV MOOOTOOOORR?! Iz kafića se javlja jedan gost: -IMAM JA!
-PAAA GDJEEEEEEEE SEEEEEE BOOLAANNN GAAAAAAASIIIIIIII?!

Pošle Fata i Hata u selo po vodu na česmu i čekaju komšinicu Razu da se napričaju.Kad evo Raze, sva umorna, jedva se vuče. • Šta je bona Razo bilo? – pitaju je komšinice. • Ma ne pitajte me. Onaj moj Haso se napio i skočio na mene, pa tambura l’ tambura. Čitavu noć, nikako da svr*i. Tek meni pred zoru na um padne – moja ruka ‘ladna, njegova jaja vruća. U’vatim ga ja za jaja, on svr*i i tako sam jedva malo zaspala. Sljedećeg jutra čekaju Fata i Raza čekaju Hatu. Kad evo i Hate, još umornija i jedva hoda. • Šta se bona Hato tebi des’lo? – pitaju ove dvje. • Ne pitajte. Sinoć se i moj Suljo napio i skočio da gu*i, al’ čitavu noć nemere svr*it’. Tek ti meni na um padne Razin fazon – moja ruka ‘ladna, njegova jaja vruća. U’vatim ga za ja*a, on ti sv*ši i jedva vam zaspim. Trećeg jutra na česmi čekaju Hata i Raza, a Fate nema. Tek negde oko podne pojavi se ona jadna sva u gipsu i na stakama. • Šta se to tebi tako strašno dogod’lo? – pitaju Hata i Raza u glas. • Mujo me isprebij’o. – odgovori Fata. • Pa, zašto bona? • Ma nizašto, onako iz čista mira. Doš’o ti on sinoć pijan ko ćuskija i navalio na mene da ševi, a nikako da svr*i. Ja se sjet’la vašeg fazona – moja ruka ‘ladna, njegova jaja vruća. I u’vatim ga za jaja, kad njegova ja*a ‘ladna! A ja ga samo reda radi upitala: Što su, bolan Mujo, tvoja jaja ‘ladna, a Suljina i Hasina vruća?