Činjenice o psima koje dokazuju da su nam pravi prijatelji :D

Činjenica koje dokazuju da psi pozitivno utječu na zdravlje njihovih vlasnika. Da bismo živote našeg čitatelja živjeli barem nekoliko minuta, odlučili smo dodati neke smiješne pseće GIF-ove članku.

1: Vlasnici pasa imaju manji krvni tlak.

Znanstvenici sa Sveučilišta New York u Buffalu proveli su  istraživanje i otkrili da skrb o psima smanjuje krvni tlak i razinu stresa. Važno je spomenuti da sudionici nisu uzimali lijek krvnog tlaka tijekom studije. I ispostavilo se da se njihov krvni tlak vratio u normalu samo zato što ih je ljubimac psa.

2: Vlasnici pasa su sretniji.

Psi čine svoje vlasnike sretni jer stimuliraju proizvodnju hormona sreće – endorfina, dopamina, serotonina i oksitocina. Ti su hormoni prirodni antidepresivi. Godine 2002. britanski znanstvenici proveli su istraživanje među ljudima koji su imali životinje i otkrili da se većina njih (75%) osjeća sretnom. Također, sudionici su tvrdili da je komunikacija s kućnim ljubimcima učinila da se osjećaju manje usamljeno.

3: Vlasnici pasa imaju manji rizik od moždanog udara.

4: Vlasnici pasa imaju nižu razinu kolesterola.

Studije pokazuju da vlasnici pasa imaju nižu razinu kolesterola. Trenutno nema objašnjenja za ovaj fenomen, ali možda zato što su vlasnici pasa jednostavno fizički aktivniji.

5: Vlasnicima pasa lakše je izgubiti težinu.

6: Vlasnici pasa bolje podnose bol.

7: Vlasnici pasa imaju bolji san.

8: Vlasnici pasa imaju niži rizik od alergija.

Oko 50 milijuna Amerikanaca ima neke alergije, a krzno je jedan od najčešćih razloga. Čini se malo čudnim, ali kućni ljubimci mogu zapravo smanjiti rizik od alergije. Rezultati studije objavljene od strane Medical News Today u 2015. godini tvrde da, ako djeca imaju kontakt s životinjama u ranoj dobi, imunološki sustav postaje jači i manje podložan razvoju alergije.

9: Vlasnici pasa imaju bolje psihološko zdravlje.

Prema nekim podacima , oko 20% odraslih osoba u SAD-u razvijaju se psihološke bolesti, a najčešće su depresija, bipolarni poremećaj i šizofrenija. Unatoč činjenici da kućni ljubimci ne mogu izliječiti te bolesti, studije pokazuju da mogu olakšati život. 60% osoba s ozbiljnim psihičkim poremećajima tvrdi da njihov ljubimac može kontrolirati svoje emocije, ublažiti njihovu depresiju i smanjiti njihovu anksioznost.

10: Vlasnici pasa su komunikativniji.

Imaš li psa? Želite li dobiti jedan ili postoji razlog zašto ne možete dobiti psa? Recite nam u odjeljku komentara u nastavku. IZVOR: Bright Side