Četo imamo običaj da kažemo: “Glup si kao Amerikanac” :D :D

A da li smo u pravu ili ne?? pogledajte ovaj video!!!

Odavno vlada mišljenje da Amerikance ne zanima ostatak sveta, ali i da su ograničeni i gluplji od nas  Evropljana.

Poznati američki voditelj Džimi Kimel ponizio je sopstvenu naciju pitavši Amerikance da kažu kako se zovu pojedine zemlje na mapi. Oduvek vlada mišljenje da Amerikance ne zanima ostatak sveta ali i da su ograničeni, a najnoviji snimak je to i potvrdio.

Njegov tim je na ulicama Los Anđelesa postavio mapu sveta i upitao prolaznike da li mogu da kažu kako se zove bar jedna zemlja. Većina je pokazivala na Afriku, a kada im je rečeno da je to kontinet, oni su bili u čudu.

Slučajni prolaznici čudili su se zašto bi neko uopšte znao kako se zovu zemlje Afrike, ali i neki od njih nisu znali ni Ameriku da pronađu na mapi. Amerikanci nisu znali ni Evropu da pronađu na mapi, niti da navedu ijednu državu Južne Amerike. Odavno vlada mišljenje da Amerikance ne zanima ostatak sveta, ali i da su ograničeni i gluplji od, na primer, Evropljana. Ovo nije prvi put da su Amerikanci pokazali neznanje. Vašington post je 2014. objavio istraživanje u kojem je samo 14 posto Amerikanaca moglo da pronađe Ukrajinu na mapi. Veliki procenat ljudi smestio je ovu zemlju na Grenland.  (Telegraf.rs)

 

Američki državni sekretar Džon Keri nemačkim studentima održao je govor u tokom kog je branio slobodu izražavanja, religije i mišljenja i poručio: “U Americi imate pravo da bude glupi ako želite.” To se odnosi na “običan svet”,oni to “pravo” obilato koriste.Ali za razliku od nekih drugih zemalja, gde oni koji odlučuju koriste takodje ovo pravo, kod njih oni koji odlučuju nisu glupi, šta više vlo su obrazovani i inteligentni, a to je bitno, niko ne pita običan svet za svetske probleme.

U engleskom govornom svetu se koristi jedan divan termin koji ih ironicno odlicno opisuje-ignorant. Znaci, ne bih rekla da su glupi…Ameri su samo neupuceni, ali ne samo to, nego ih savrseno ne interesuje sta se dogadja van njihovog malog sveta. Kako inace objasniti da niko preko bare nije cuo za neke male zemlje a da 16-ogisnjak iz Nigerije zna za Tita, rat u Bosni i Crvenu zvezdu.
Evo jedne simpaticne anegdote iz Toronta (a Kanadjani, Ameri-isto pakovanje)-moj muz na veceri sa kolegama,sve sami inzinjeri, mislis obrazovani ljudi, i on prica odakle je, nisu culi, dotice se (ne pitajte kako, sigurno je popio) Ramba i Smrti popa Mila Jovovica, objasnjava im pesmu i pominje Otomasno carstvo. Muk. Upitno dodaje-danasnja Turska?! Ovi prsnu u smeh i jedan gradjevinski inzinjer mu kaze: -Don’t tell me there’s a country named after an animal?!

Vidi se gde je i sta je Amerika a gde smo i sta smo mi. Pametnom dosta…  Sto se tice broja zatvorenika, nikako ne moze biti svaki deseti posto Amerikanaca ima 330-340 miliona a zatvorenika ~3 miliona… U svakom slucaju bolje da su u zatvoru nego kao kod nas – na slobodi. Dobar ti je primer, i po tome se isto vidi ko je glup…

Popularna stranica “Top tens” sprovela je istraživanje na temu “Koje su najgluplje zemlje na svetu”. Svi imaju pravo glasa, anketa je i dalje u toku, pa redosled zemalja može da se promeni. –Amerikanci su najgluplji na svetu, tako tvrde čitaoci. Na četiri osobe tri su glupe. Čitaoci se žale da političari umesto da razvijaju Ameriku i Amerikance, jure talibane i neistomišljenike po svetu. Skoro su istrebili Indijance, a i bacili su nuklearne bombe na Japan. Odrasli nemaju osnovno znanje o planeti.